Obrenovac, 14.06.2024

Iz ugla jedne Beograđanke


Izvor: Tamara Bogunović,Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2018.
Fejk samopuzdanje, debeli lajfkouč i influenser bez pratilaca

Foto:Privatna arhiva
Zašto i dokle ćemo verovati u beskrajno lepo upeglanu laž? Dokle će nam neškolovani prodavati mu*a za bubrege, ružni lepotu i bjuti proizvode, bolesni zdravlje i suplemente, nesrećni sreću i samopouzdanje...?

Pre par godina jedna moja prijateljica odlučila je da renovira kupatilo i umesto, kao svaki normalan čovek, da pozove majstore iz kraja koji će uz pola flaše rakije i nekoliko šoljica domaće kafe olupati stare pločice i zalepiti nove, izbaciti kadu i namestiti tuš kabinu, ona je unajmila arhitekticu. Iz Milana, ni manje ni više. Na pitanje zašto se odlučila na jedan takav mudar (čitaj papreno skup) poduhvat odgovorila je: "Ona je maher. Od malog prostora napravi veliki. Završiće u roku. Znaš Tamara kakvi su naši majstori. Briga njih da rade, odugovlače. Ovako platim i mirna mi glava".

Mislim se: ne treba tebi arhitektica da ti upakuje slonče u lonče. Namaš ti problem sa našim majstorima već sa manjkom kvadrata i tu ti nijedna škola ne može pomoći, macola možda, ali "Univerzitet" u Milanu - teško. No prećutim. Nek se svako kalemi na sopstvenim greškama.

Tri meseca kasnije "majstori" su i dalje pokušavali da nameste tuš kabinu (očito bez libele), arhitektica nije uspela da od 3 kvadrata napravi 8. Ni vizuelno ni doslovno. Moja prijateljica se tuširala svaki dan kod druge drugarice, a majstori iz kraja su okrečili sto sedam gajbi, izgletovali 3.876 m2, zamenili četiri glavne vodovodne cevi i par vertikala...

Arhitektica je očito završila milanski univerzitet sličan onim našim koji su nakon jedne genaracije isparili iz APR-a. "Milanski univerzitet" se nalazi(o) na obodu Milana (doduše bliže granici sa Slovenijom nego sa Švajcarskom, no nećemo da im brojimo kilometre). Tokom trogodišnjeg studiranja i 0 dana prakse nije mogla mnogo da nauči jer nije poznavala jezik, ali svejedno, zvanje "arhitektica iz Milana" zvuči dovoljno egzotično da bismo joj poverili tri kvadrata, zar ne?

Zašto i dokle ćemo verovati u beskrajno lepo upelglanu laž? Dokle će nam neškolovani prodavati mu*a za bubrege, ružni lepotu, bolesni zdravlje, nesrećni sreću i samopouzdanje...?

Ne volim kad neko pokušava da mi podmetne nešto. Uvali. Proda. Preproda. „Ne može prodavati kirbi ako mu je kuća prljava“, rekla je jedna moja prijateljica. I bila je u pravu!

I nije ovo usamljeni slučaj...

Fjek samopouzdanje ispod kubika silikona

Znate li one devojke koje propagiraju "natural look", a vikende provode na klinici za estetsku hirurgiju? I taman negde u pauzi između face liftinga i povećanja usana objave status o sreći "koja je u nama, a ne oko nas". Izobličile se u potrazi za serumom mladosti, a nas nagovaraju da samopouzdanje potražimo na dnu duše.

Postave status: "Sreća je znati živeti u svojoj koži, a ne u tuđim očima" izvor: anoniman, ali ne i te devojke. One su od poznatijih u Insta zajednici. I naravno njima nije važno da žive u očima drugih i baš zato postuju po tri slike dnevno (slikane by profi fotograf, podrazumeva se).

Nije li priroda bila široke ruke tu je bjuti industrija. Kada su se pre(t)platile na kliniku za estetsku hirurgiju tada su postale zadovoljne sobom, a ne kada su potražile iskonske radosti na dnu duše. Zato nije lepo da savetuju mlade devojke koje nemaju ni za novu jaknu ove zime, a kamoli za trerman sa enzimima japanske prepelice, jer vide one da se po tu šaku samopouzdanja ne ide na jogu nego na kliniku. Vide, ako nisu savršene nisu blesave. Neka ih savetuju uistinu prirodne osobe koje zaista prihvataju par bora smejalica i spuštene kapke. Koje znaju kako se godine nose. Vi to ne znate, vi znate koja klinika ima dobre hirurge. I to je sve.

Mile moje, ne možete sa veštačkim noktima, napumpanim usnama i zlatnim nitima propagirati prirodan izgled i samopouzdanje koje dolazi iznutra, jer vaše samopouzdanje nije došlo iz unutrašnjosti duše već iz unutrašnjosti šprica.

Influenseri bez pratilaca za (ne)uspešniji biznis

Da li i vama (pre)često izlaze sponzorisani postovi od par "uticajnih influensera" koji imaju blogove, sajtove, spejsšatlove koji vas za samo 69,99 evra lansiraju pravo u svetliju budućnost, baš kakva je i njihova sa svega 305 pratilaca?

Ako niste znali kako da zaradite od bloga tu su oni da vas nauče. Uz savete na njihovim radionicama naučićete kako da zaradite taman toliko da možete ponovo da uplatite 5$ za sponzorstvo. Na insta feed-u će vas ljudi viđati češće nego ukućani i to će vam doneti svega dva čitaoca koji će slučajno kliknuti na "Learn more"...

To su isti oni "influenseri" koje ćete pre podne videti na događaju povodom ujedinjenja dve Mesne zajednice, popodne kako "degustiraju" nove čvarke na tržištu, a uveče kako se sa bjuti event-a vraćaju sa zlatnom ribicom pod ruku (ne preuveličavam).

U njihovim Insta storijima često ćete čuti rečenice poput "Dosta vas me je pitalo za to i to...", "Za sve vas koji se interesujete kad je sledeća radionica...", a iza kulisa je stanje takvo da su im Insta storije pogledali samo članovi najuže porodice.

Debeli lajfokouč za srećniji život

Koliko ste fit lajfkoučera videli do sad? Danas je i baba Rada sa trećeg sprata lajfkouč. Dva, tri saveta: meditiraj, afirmiraj, misli pozitivno i čini dobro delo i eto ti novog zanimanja. Važno je samo da se udružiš sa gorepomenutim koučerima za bisnis i uspeh ti je zagarantovan. Uz malo sreće i više pratilaca - op, eto ti i knjige (čitaj: slikovnice).

"Recepti za srećan život by Slobodanka Radić"

- prstohvat samopuzdanja,

- 100g sreće

- 150g osmeha

- 200g pozitive

- 1kg fleksibilnosti

- i što više ponavljanja "Svi smo u pravu"

Nikad mi neće biti jasno je l' ovo književno delo ili kuvar, ali šta znam ja... Ja nemam kouča ni za život, ni za biznis, a bogami ni za dobrog hirurga!

Voli vas T.

P.S. Sreća je stvar odluke! :)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE