Obrenovac, 21.02.2024

Nikolina 'pametna' rukavica spas za slepe


Izvor: novosti.rs/Branka Borisavljević,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Gost Novosti maturant ETŠ “Nikola Tesla” u Beogradu, autor jedinstvenog proizvoda. Osnovna funkcija izuma - pomoć slabovidima prilikom kretanja

Foto:Ž.Knežević
NIKOLA Krstić, maturant Elektrotehničke škole “Nikola Trsla”, napravio je jedinstven proizvod u svetu - “pametnu” rukavicu namenjenu slepim i slabovidim osobama, koja će im znatno olakšati svakodnevni život. Svoj pronalazak je predstavio i na nedavnom Sajmu omladinskog preduzetništva u Beogradu.

Nikola nam otkriva i da je razmišljao kako pomoći slepim osobama, koje su prinuđene samo da se kreću uz pomoć “belog štapa” ili psa vodiča. Kako bi saznao šta ih najviše muči, uradio je anketu s njima i tako je nastala ideja o rukavici, pošto je njihov najveći problem nedostatak pomagala prilikom kretanja. Njegov izum ima nekoliko funkcija, a napravio ga je u svojoj kući za samo nekoliko meseci.

- Osnovna funkcija je navođenje, ako se u blizini nalazi neka prepreka, objekat, predmet ili osoba, rukavica ima jače vibracije - objašava nam Nikola. - Može da prepoznaje lica i emocije. Uz pomoć kamerice napravi sliku, koju šalje mobilnom telefonu, a zahvaljujući tehnologiji koju ima prepoznaje emocije osobe s kojom se razgovara. Na prstima postoje senzori za detektovanje, a preko slušalica se čuje koje je boje neki predmet.

Pošto slepe osobe vole da imaju predstavu o svetlosti, rukavica ima mogućnost da određuje i njen intenzitet u prostoru. Tako, ako je mračno i nema svetlosti, ona neće uopšte vibrirati i obrnuto. Jedna od funkcija je i prepoznavanje plamena. Zahvaljujući ultracrvenim zracima, slepa osoba je upozorena da se evakuiše kada negde izbije vatra.

- Rukavicu sam napravio kod kuće i bilo mi je potrebno nekoliko meseci - kaže Nikola. - Nosi se na jednoj ruci, vrhovi prstiju su slobodni, biće obložena platnom i univerzalne je veličine. Baterija traje jedan dan i ima bežično punjenje. Kompaktna je, lagana, vodootporna i ne greje leti. Iako i u ovom obliku može da se koristi, neophodno je završiti fazu razvoja i istraživanja, unaprediti postojeće funkcije i dodati neke nove. Ideja mi je da ima i mogućnost lociranja, kako bi se tačno znalo gde se slepo ili slabovido lice nalazi.

U razgovoru za “Novosti”, Nikola nam pojašnjava da je poenta njegovog izuma da slika koju mi vidimo bude preko drugih čula na neki način dočarana i slepoj osobi. Zbog toga, rukavica koju je napravio proučava lice i ambijent. On kaže da mu je inspiracija bio i “beli štap”, koji funkcioniše tako što vibrira kada se kucka po podlozi.

Ovaj mladi genije se od osme godine bavi programiranjem i veb-dizajnom. Iako su profesori u školi i drugari bili skeptični kada im je saopštio šta želi da napravi, Nikola sada ima njihovu punu podršku. Planira da upiše Računarski fakultet, a nada se i stipendiji za studije u inostranstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE