Obrenovac, 25.02.2024

KOCKA DO KOCKE, KOCKICA


Izvor: duda.rs/Daniela Bakić/Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2021.
Skoro sam naletela na onu epizodu Mućki u kome Del Boj i Rodni kreče stan u jarko žutu...

Foto:Piqsels


Skoro sam naletela na onu epizodu Mućki u kome Del Boj i Rodni kreče stan u jarko žutu. I dok sam se ja valjala od smeha, deca su me pomalo bledo gledala. Šta je mami..? I šta je tu uopšte toliko smešno..? Kakve Mućke..?

Ok. Moja deca ne znaju za Mućke. This time next year – im ne znači ama baš ništa. I to nije najgore. Naša deca uskraćena su za ceo jedan svet koji smo mi imali. Naša deca imaju neke druge Trotere. I ako malo bolje porazmislim – nema ničeg smešnog u tome.

Način na koji provode svoje slobodno vreme, govori mnogo o nama, o njima i društvu u kome živimo. U odsustvu kakve druge zanimacije, mi smo barem čitali. Imali neke Ćopiće, Antiće, Desanke… Naša deca ne čitaju. Šta rade…? Uglavnom ništa. Sede, bleje, zure u one telefone, igraju igrice… Igrice..:?

Kakve su to igrice ako se igraju samo palčevima..? U neka davna vremena, naše su se igre igrale celim telom. Mi smo morali da se pomerimo s mesta da bismo se igrali. Naša deca danas jedva da znaju da potrče. Imaju ravne tabane i iks noge. Naša se deca ne penju po drveću. Ne preskaču ograde. Ne igraju lastiš, ni žmurke, ne preskaču vijače, ništa. Našoj deci su ruke uvek čiste. Ne smrde na lanac od ringišpila, nemaju pesak ispod noktiju, nikad. Naša deca broje lajkove, hešteguju, sinuju, debuju. I naše dece mi je žao.

Detinjstvo nije i ne treba da bude samo lajk. Detinjstvo je kad ustaneš ujutro pa ne znaš šta bi pre. Da li da gledaš Opstanak ili da izletiš iz kuće? Da li da voziš bicikl ili rolšue? Ili da se ljuljaš na ljuljašci, voziš na ringišpilu dok ti se ne zavrti u glavi..? Detinstvo je kad ideš kod bake i dede. Detinjstvo je selo. I gnezdo podno oluka. Seno iza kuće. I pravo, sveže mleko. Jabuka koja miriše. Hleb koji se puši. Detinjstvo je gacanje po baricama. Kupanje u koritu. Ležanje na travi. Pecanje. Detinjstvo su lutke. I šumske jagode. I pekmez, pravi pekmez od šljiva.

Nemam sto godina. I nisam stara. Možda staromodna. Možda zaostala. Možda ne idem u korak s vremenom. Ali mi stvarno nedostaje to vreme. Vreme kada su deca bila – deca. Vreme pre ajfona, ajpeda, interneta i ostalih čuda. Vreme kad su nas čuvale bake, tetke, komšinice, starije sestre…

Vreme kada si bio faca ako imaš autić na baterije ili barbiku. Vreme kada rođene roditelje nismo oslovljavali sa ”brate”, a starijima govorili ”ti”. Vreme kada nismo gurali deci mobilne u šake da ih ”zabavimo”. Vreme kada nismo upisivali decu na strane jezike pre nego što progovore svoj sopstveni. Vreme klikera i skočica. Kaseta. Vreme u kome smo sami nameštali svoje krevete. Sami brinuli o domaćim zadacima. Držali se za ruke u vrsti. Radili, stvarno radili fizičko dva puta sedmično. Upisivali se jedni drugima u spomenare. Nosili užinu od kuće. Trčali na velikom odmoru. Bili znojavi, zadihani. Pisali rukom. Olovkom. Vreme kada je u kući postojao samo jedan televizor. Vreme bez daljinskog. Vreme koje ne možeš da premotaš pritiskom na dugme, čak i ako silno želiš.

Nemam ja problem s ovim danas. Snalazim se. Plivam kako znam i umem. Živim svoj lični rijaliti. Imam dovoljno godina da umem da odaberem. Znam šta mi se dopada a šta ne. Imam i uspomene. Lepe. Vredne. Prave. Imam prijatelje. Nekoliko njih čak.

Naša deca umesto prijatelja imaju pratioce. Na stotine, hiljade… Naša deca četuju umesto da pričaju. Lajkuju umesto da vole. Šeruju umesto da dele. Šta će oni pamtiti..? Kakve će uspomene poneti u život…? Koje će im mirisi ostati…? O čemu će pričati svojoj deci jednog dana…? Oni, koji nikada nisu ubrali jabuku ni pomazili ždrebe..? Ni gazili po zaleđenom potoku. Ni hvatali svice. Ni otkidali ledenice s oluka. Čak ni jeli sneg..?

U vremenu jeftine zabave i zaglupljujućih sadržaja, vremenu u kome nam je mozak svima nabaždaren na “lake teme, laka štiva i laku muziku“, this time next year, bićemo…šta..? Ne smem ni da zamislim.

Tekst: Daniela Bakić

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE