Obrenovac, 28.05.2023

Nikola Aćimović – Sa osmehom na licu protiv retke i teške bolesti (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2017.
U desetoj godini Nikola se suočio sa činjenicom da za njegovu bolest ne postoji lek...

Foto:lokalnenovine.rs
Nikola Aćimović, desetogodišnjak iz Obrenovca, nasmejan je i raspoložen čak i sada kada je pred njim životna borba. On je dečak sa različitim interesovanjima, vedrog duha, a od rođenja se po mnogo čemu izdvajao od druge dece. Usporen govor i pažljivo kretanje, koji su iz dana u dan postajali sve češći, lekari su prilikom ispitivanja priprisivali otežanom psihomotornom razvoju.

Nikola je svesno odbijao teže fizičke aktivnosti i time se čuvao od preteranog umaranja. Sa svojih sedam godina, dečak je počeo da se bavi sportom. Trenirao je džudo, a pre nekoliko meseci i odbojku, kada su se javili prvi ozbiljniji problemi. Detaljnijim pregledima ustanovljeno je da se ne radi o trenutnom stanju, niti navodima da je psiha ta koja utiče na ponašanje dečaka.

Nakon brojnih analiza, porodici Aćimović je pre mesec dana saopšteno da Nikola boluje od Dišenove mišićne distrofije. Radi se o progresivnoj, naslednoj bolesti, koja može da dovede do potpune nepokretnosti. Prvi simptomi su slabost mišića, da bi se, usled nedovoljne ispitanosti i nedostatka leka, stanje obolelih pogoršalo.

Vest o neizlečivoj bolesti je promenila život Nikole i njegove porodice. U prethodnim rezultatima nije bilo ni naznake da se radi o ozbiljnom oboljenju. Sve vreme se njegovo ponašanje posmatralo sa psihičkog aspekta, dok je apsolutno zanemarena neurološka baza.

Posle ispitivanja na neurologiji, stručni tim lekara iz te oblasti odredio je terapiju, kojoj je Nikola pristupio pre nešto više od dve nedelje. Osim lekova, desetogodišnjak ima i poseban režim ishrane, pa namirnice koje konzumira moraju biti isključivo bez glutena. Kako se radi o teškoj i retkoj bolesti, porodici Aćimović je predloženo genetsko ispitivanje. Ono se vrši u Holandiji, a u narednih mesec ipo dana treba da stigne odobrenje od strane Republike Srbije, čime bi se ispoštovala procedura za ponovne analize u inostranstvu.

Krajem decembra Nikolu očekuju novi pregledi kojima će se utvrditi kako njegov organizam reaguje na terapiju.

O Dišenovoj mišićnoj distrofiji nema dovoljno podataka.  Sva ispitivanja koje se vrše vode isključivo ka trenutnim rešenjima, a konkretan lek kojim bi se bolest iskorenila ne postoji.

Aćimovići žive kao podstanari, a pored uobičajenih troškova koje pokrivaju dve prosečne plate Nikolinih roditelja, veliki deo sredstava na mesečnom nivou odvaja se za lekove.

UKOLIKO ŽELITE DA POMOGNETE NIKOLI I NJEGOVOJ PORODICI, TO MOŽETE UČINITI UPLATOM NA TEKUĆI RAČUN:

GORAN AĆIMOVIĆ

265000000479777042

RAIFFEISEN BANK

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE