Obrenovac, 24.06.2024

VELIKI PETAK


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2017.
GOVOR OCA NEMANJE

Foto:lokalnenovine.rs
Veliki i strašni petak...jedini momenat kada se u Raju plače. Danas plaču nebesa, danas plaču Anđeli, Sveti Jovan Krstitelj i svi Sveti. Danas plače tvoja majka Marija. Svi su pod krstom i svi plaču...

A ti Gospode Isuse i dalje, iz neobjašnjivog i neiskazanog smirenja svog puštaš opet i opet da te i danas razapnu. Da te razapnu Obrenovčani, u sred Hrama, u sred grada. Primaš grehe svih na sebe i opet sa krsta izgovaraš molitvu Bogu, Ocu svome.

„Oče, oprosti Obrenovčanima jer ne znaju šta rade.“

Kome ja sada govorim i šta, šta da kažem narodu Gospode na tvom opelu ?Zar da grdim narod i sebe što ništa ne znamo ? Što ne čujemo i ne trudimo se da čujemo ? Što slepci ne vidimo da si razapet, a stojimo pod krstom i gledamo u krst kao u predmet i u tvoj lik kao u sliku iz galerije ? Šta da kažem narodu Gospode u dan, strašni dan, kada je narod sam sebi presudio ?

Gotovo je.

Gotovo je.

Plačite.

Ridajte.

Nema nazad.

Ubili smo Boga.

Otpevasmo ti opelo najdraži Hriste.

Ubijen mi je Bog, dobri moj Bog i Gospod, ubijen je od nas ljudi u najvećim mukama, Isus Hristos.

Šta nosiš Hristu na opelo jadni i žalosni narode ? Stojimo u redu pred Hristovim krstom i grobom, a džepovi nam puni klinova i trnja. To nosiš Bogu svome.

Stanite.

Preklinjite.

Zaustavite se.

Nemojte bar danas.

Molim vas i preklinjem sve, nemojte danas. Nemojte na Veliki petak ustati naspavani posle izlaska Sunca, nemojte brinuti o umivanju, kupanju i pranju zuba, nemojte doručkovati, piti kafu. Vrela kafa, kao i telo Isusovo. Nemojte paliti cigaretu i gasiti je na telo raspetoga Hrista. Nemojte piti alkohol i veseliti se Hristovom raspeću. Nemojte jesti i nemojte piti na Veliki petak. Ostavite se danas „valja se, ne valja se“. Ostavite se komšija, prijatelja, neprijatelja, familije. Ostavite se danas roditelja i dece. Isključite bar danas internet, ugasite televizore. Ne kupujte novine. Bacite po strani politiku svetsku, državnu i lokalnu. Manite se crkvene uprave i poretka. Nema praznih razgovora, nema danas smeha. Zaključajte restorane i kafane, zatvorite pijace i butike, ne gledajte odela i ko se kako obukao i ne ukrašavajte se. Zaboravite Vaskršnju trpezu, jaja i ostalo.

Natrpajte tamjan u kadionicu, popalite kandila po kućama. Poskidajte ikone svojih zaštitnika sa zidova, zagrlite ih obema rukama, stegnite ih na grudi i plačite.

Plačite.

Plačite, sa svim Svetscima plačite.

Zaboravite sve zemaljsko. Ne sudite nikome, ostavite sve. Ne mislite ni na koga, danas je samo jedno. Ti pred raspetim Gospodom Hristom stojiš sam, ti mu sada držiš opelo. Ti sam u žalosti brate, i ti još tužnija sestro, ispod krsta nema nikoga više. Tvoj raspeti Bog i ti sa punim džepovima svojih dela. Pa sada kaži da li možeš samog da ga ostaviš na krstu da visi ceo dan i noć, a ti da ideš da ručaš ? Da ideš da zapališ cigaretu posle ručka i da se napiješ vode dok on pije žuč ? Da se osvežavaš umivanjem, dok se Gospodu tvome mešaju krv i znoj ? Da ukrašavaš svoje lice šminkom i da se gledaš u ogledalu dok tvoj Bog Isus od pljuvačke na licu ne može da otvori oči ?

Ubijen je Bog čoveče, Bog je ubijen. Ubio ga čovek. Nemoj danas pominjati Vaskrs. Nije danas Vaskrs, danas je Bog ubijen.

Nema ’leba bez motike, nema Vaskrsa bez Velikog petka. Koliko danas u Strašni petak kažemo pokajanja i molitve i sa koliko suza i plača to pokajanje i tu molitvu zalijemo, toliko ćemo radosti požnjeti u nedelju, slavnu nedelju Vaskrsenja.

Srce brate i sestro, srce. Sve vreme sveta i sav život je tvoje srce. Imaš li ga ili ne ? Srce je nebo-zemni organ. Nemoj da ti bude samo zemni, jer onda će ti Božić biti jednako badnjak i pečenica, Svete Trojice ili Duhovi biće ti venčići, Preobraženje grožđe, Cveti grančice, a Vaskrs jaja.

Proći će nam život u simbolici, a suštinu nećemo nikada shvatiti.

Znajte, ko se istinski ne pokaje na Veliki petak, taj Vaskrs čeka nespremno. Ko suštinski ne shvati Veliki i Strašni petak, on na Vaskrs ne zadobija radost koja će ga nositi i grejati celoga zemnoga života i sa kojom će ući u večnu radost sa svima Svetima, već će o Vaskrsu biti srećan samo dokle mu bude bila puna korpa sa jajima.

S’toga, pokajmo se. Saberimo misli na jedno mesto. Na krst, svi zajedno. Usmerimo svoje misli na krst. Gledajte svi u Raspeće, gledajte svi u Isusa Hrista Gospoda nasega, raspetog na krst. Našeg milog Boga, Marijinog sina i izgovarajte samnom svi zajedno ...

„ Gospode, oprosti nam. Ne znamo šta radimo. „

„ Gospode Isuse Hriste, raspeti Sine Božiji, pomiluj me grešnog. Amin.“

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE