Obrenovac, 09.06.2023

RASPISANI LOKALNI IZBORI Građani Srbije izlaze na birališta 3. aprila


Izvor: Blic | Obrenovac, 16.02.2022.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. april 2022. godine u 13 lokalnih samouprava.

Foto:ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. april 2022. godine u 13 lokalnih samouprava.Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za 3. april 2022. godine u 13 lokalnih samouprava.

Dačić je potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i grada Bora, kao i za Skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

On je ukazao da će, imajući u vidu da će uslediti odluka predsednika Srbije o raspuštanju parlamenta, i parlamentarni i lokalni izbori biti održani istog dana, a najavio je i da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, raspisati predsedničke izbore, koji će biti održani, takođe, 3.aprila.

- Svima želim uspešnu kampanju, da sve protekne u fer atmosferi i da se građani izjasne slobodno o tome kome će dati najveće poverenje”- reao je on.

 

Budući da je i kraj mandata skupštine, Dačić je podsetio da je parlament od 3.avgusta 2020. do 14. februara 2022., kada je održana poslednja sednica u ovom sazivu, razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, donela 265 zakona, od čega 24 po hitnoj proceduri, a 241 po redovnom postupku. Održano je 67 sednica i Skupština je zasedala za ovih godinu I po 136 dana.

Dačić je podsetio i da je ovaj saziv skupštine doneo promene Ustava, da je usvojila akt o promeni Ustava, kao I odgovarajući zakon.

- Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa - uveren je Dačić.

Ukazao je da su u ovom sazivu postignuti veoma značajni rezultati u međustranačkom dijalogu.

- Izbori se održavaju u veoma različitoj atmosferu u odnosu na prethodne. Doneto je više zakona koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, uspostavljeni su efikasni instrumenti kontrole izbora i izbornih rezultata. Dijalog je doneo pozitivne rezultate, svi cge učestvovati na izborima i nadam se da neće više biti izgovora za loše rezultate u navodnim problemima loših uslova - kazao je Dačić.

On je istakao i da je ovaj saziv parlamenta doneo Kodeks o ponašanju poslanika, što će, kaže, ostati u amanet, te da je gotovo ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primdbi evropskih institucija.

Dodao je da je parlament dobio pozitivnu ocenu i kada je reč o međustranačkom dijalogu i kada je reč o načinu rada i usvajanju zakona, od evropskih institucija.

- Želim da zahvalim svima sa kojima smo zajedno radili svih ovih meseci. Bila mi je čast da budem na funkciji predsednika Skupštine Srbije - rekao je Dačić i podsetio da će on do verifikacije mandata novog saziva skupštine ostati na svojoj funkciji i ispunjavati svoje obaveze propisane Ustavom i zakonom.

Još jednom je pozvao sve političke partije koje će učestvovati na izborima na demokratsku i fer utakmicu, u kojoj će građani biti vrhovni sudija.

 

- Želim uspešnu kampanju, a izborne radnje počinju nakon što odluke o raspisivanju izbora stupe na snagu, i republička i gradske, odnosno opštinske izborne komisije utvrde obrazac i proces, odnosno od večeras. Srećno - rekao je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE