Obrenovac, 19.08.2022

Javno slušanje na temu 'Kvalitet vazduha u Srbiji'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2020.
Razgovoru o zaštiti životne sredine, koji se vodio u Narodnoj skupštini, prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Obrenovac

Foto:Printscreen
U Domu Narodne skupštine Republike Srbije danas je održano javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine, čija se tema tiče kvaliteta vazduha u Srbiji.

Slušanje su otvorili Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine i Odbora za zaštitu životne sredine, Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji, Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Govornici su bili i Milenko Jovanović iz Agencije za zaštitu životne sredine, Uroš Rakić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Dragan Đurica, Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine i prof. dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta. Posle izlaganja govornika, usledila je diskusija na ovu temu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su sumnje o tome ”podgrevane” i zbog toga što nije bilo dovoljno informacija nadležnih institucija o stanju i poručila da je neophodno voditi kontinuiranu briga o zaštiti životne sredine, a ne samo periodično, kada se problemi dese.

Gojković, koja je i predsednica Odbora za zaštitu životne sredine, napomenula da javno slušanje u organizaciji tog odbora ima za cilj da se okupe relevantne institucije i zatraže odgovori na aktuelna pitanja, a koja su u interesu građana.

"Važno je i da utvrdimo granicu između realnog problema, koji svakako postoji, i kampanje koja se vodila. Nadam se da će ova otvorena debata dati odgovore na pitanja da li je vazduh kod nas zaista zagađeniji u odnosu na zemlje okruženja i šire, šta utiče na kvalitet vazduha i da li, i u kojoj meri, zagađenje vazduha može da utiče na zdravlje stanovništva", kazala je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine je rekla da su, prema Nacionalnom i lokalnom izveštaju izvora zagađenja, najveći zagađivači sektor proizvodnje električne i toplotne energije, zatim sektor industrije, ostala stacionirana sagorevanja, drumski saobraćaj i drugi.

Dodala je da i pored nepovoljnih meteoroloških uslova, na kvalitet vazduha negativno utiču kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva i veliki broj motornih vozila, navodeći da podaci pokazuju da skoro 60 odsto domaćinstava u Srbiji koristi čvrsto gorivo za grejanje, što je je jedan od ključnih problema.

Gojković se osvrnula i na podatak da ima sve više automobila, te dodala da prema procenama samo u Beogradu ima oko 80.000 vozila više na ulicama nego pre pet ili šest godina. To pokazuje, dodala je, da je neophodna rigoroznija kontrola učesnika u saobraćaju kada je reč o emitovanju izduvnih gasova.

Ona je rekla i da nije saglasna sa ocenama da se ne ulaže u životnu sredinu i da država ne čini po tom pitanju. Navela je podatak da je EPS do sada uložio više od 475 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, a vrednost projekata u toku je 486 miliona evra.

Predsednica skupštine apelovala je da se što pre donese strategija zaštite vazduha.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je zagađenje vazduha podiglo svest društva o značaju životne sredine i to je ocenio kao ”dobro stanje”.

On je naveo da je tokom novembra 2019. godine saobraćaj bio ključni zagađivač, jer kako je naveo, grejna sezona još nije zvanično počela.

Prema njegovim rečima, to ministarstvo je radilo ”ono što treba da radi”. Trivan je rekao da je tokom procesa rešavanja zagađenja inspekcija tog ministarstva vršila provere 94 objekta i da su podneli prijave za one koji nisu poštovali propise.

On je naveo da je neophodno povećavanje zelenih površina, pošumljavanje, povremena redukcija saobraćaja, kao i da ”urbanizam određuje meru i kvalitet života”.

Trivan je kazao da je tokom problema sa kvalitetom vazduha potvrđeno da su podaci Agencije za zaštitu životne sredine tačni i da se ”može osloniti na njih” i dodao da je dobro što su podaci dostupni svima.

On je ocenio da životna sredina nije samo pitanje ministarstva zaštite životne sredine, već je pitanje čitave Vlade.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Gradske opštine Obrenovac koji su izrazili zadovoljstvo povodom održavanja ovog skupa i stavljanja problema zagađenja vazduha u prvi plan.

Svetozar Andrić, direktor Javnog preduzeća za zaštitu životne sredine, podsetio da je rukovodstvo opštine nedavno održalo konferenciju u prirodnjačkom domu na kojoj je definisano koje su mere već preduzete kao i šta je ono što će tek biti urađeno u budućnosti.

Andrić je istakao da je opština Obrenovac usaglašena sa onim što će grad Beograd uraditi.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković naglasio je da je balans između industrijskog razvoja i zaštite životne sredine u Obrenovcu posebno izražen.

"Raduju nas i najavljene i postojeće investicije Elektroprivrede Srbije koje su namenjene zaštiti vazduha u Obrenovcu. Takođe, ono što i ”Meita” i ostale industrije rade u Obrenovcu treba da bude pod budnim okom i javnosti i monitoringom nadležnih institucija", rekao je Čučković.

On je dodao da je kvalitet vazduha u Obrenovcu, u kriznom periodu tokom januara, od 30 dana, 29 bio odličan ili dobar.

"Ogromna sredstva koja ulažemo u zamenu autobusa i u proširenje toplovodne mreže doprineće tome da vazduh bude bolji u budućnosti, ali suštinski projekat odsumporavanja i na TENT A i B će stvoriti uslove da u narednim decenijama emitovanje štetnih čestica bude svedeno na minimalnu meru", kazao je Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE