Obrenovac, 02.07.2022

TRI GLAVNE IZBORNE TEME


Izvor: Blic | Obrenovac, 22.02.2022.
Borba za glasove vodiće se na starom terenu i uz jedno novo, sveže AKTUELNO PITANJE

Foto:ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ, ĐORĐE KOJADINOVIĆ, VESNA LALIĆ, PETAR MARKOVIĆ, SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA
Ekonomija, borba protiv korupcije i partijskog zapošljavanja, ekologija, Kosovo i spoljna politika trebalo bi da budu glavne teme izborne kampanje s tim što će izbori u Beogradu doneti nešto specifičniju trku u odnosu na parlamentarne i predsedničke izbore 3. aprila.

Izborna kampanja je zvanično počela prošle nedelje prikupljanjem potpisa i prijavljivanjem izbornih lista, ali čini se da su vlast i opozicija odavno u borbi za što veći broj glasova. U tom nadmetanju svako će nastojati da nametne teme na kojima bi mogao da ostvari što bolji rezultat. Koja bi to pitanja mogla da dominiraju narednih mesec i po dana – tema koju je „Blic“ analizirao sa svojim sagovornicima.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković ističe za „Blic“ da očekuje tri grupe tema u aktuelnoj izbornoj kampanji na različitim nivoima.

-Na državnom nivou to je svakako višedecenijsko pitanje granica odnosno Kosovo i, neko bi rekao ili EU, zatim spoljna politika, kriza u Ukrajini, odnosi u reginu. Drugu grupu tema činili bi korupcija, funkcionisanje demokratskih institucija, partijsko zapošljavanje, klijentelizam. Konačno, kampanja sigurno neće proći bez ekonomskih pitanja koja se pre svega tiču životnog standarda – naglašava Stojiljković.

Kako kaže, ekološki teme biće aktuelnije na gradskom i lokalnom nivou.

-Tu će se stranke pored ekoloških standarda baviti i pitanjima urbanizma, stanografdnje, komunalnih usluga, saobraćaja. Do pre nekoliko meseci niko nije mogao ni da zamisli da će se mala i nedovoljno razvijena Srbija baviti ekološkim pitanjima, ali je očigledno problem u vezi sa Rio Tintom tu temu nametnuo – apostrofira Stojiljković.

Igranka bez prestanka sa najvećim ulogom

Naš sagovornim podvlači da su izbori u Srbiji „uvek igranska bez prestanka u kojoj je ulog najveći zbog čega su dozvoljena sva sredstva kako bi se došlo do glasova“.

-Mislim da će kampanja biti prljavija od prethodnih. Vlast će verovatno insistirati na makroekonomskoj stabilnosti i smanjenju nezaposlenosti dok će opozicija kritikovati korupciju, klijentelizam, partijsko zapošljavanje. Videćemo da li će tokom kampanje biti i nekih hapšenja koja bi eventualno pokazala da se vlast bori i protiv korupcije – zaključuje Stojiljković.

-Mislim da će većina stranaka integrisati kampanju sa manje-više istim korpusom tema na sva tri nivoa izbora. Tu vidim tri velika korpusa tema. Prvo, ekonomiju, životni standard, plate, infrastrukturu, železnice, puteve. Na tim temama insistiraće vladajuća SNS što pokazuje i slogan „dela govore“. Drugi korpus tema je ekološki u kojem će se najviše pričati o Rio Tintu i kineskim investicijama koje mogu imati ekološke posledice. Te teme pokretaće, pre svega, zeleno-leva opozicija okupljena oko inicijative „Ne davimo Beograd“ – naglašava za „Blic“ Klačar.

Kako kaže, treći korpus tema činiće međusobne kretike između vlasti i opozicije gde će dominirati kao glavno pitanje borba protiv korupcije.

-Moguće je da pojedini događaji tokom kampanje utiču na teme tokom kampanje. Kao što je, recimo, zaoštravanje krize u Ukrajini ili situacija na Kosovu ako Priština ne dozvoli glasanje. Kriza u Ukrajini nije samo spoljnopolitičko pitanje nego i pitanje nabavka energije, hrane ili inflacije. Te teme će biti posledica konteksta događaja – ističe Klačar.

Naš sagovornik ocenjuje da će kampanja u jednom delu sigurno biti negativna.

-Svakako će se vlast i opozicija međusobno optuživati, ali mislim da će izbegavati tenziju koja može dovesti do incidenata. Podećanja radi, u novembru i decembru atmosfera je bila na ivici konflikta. Videćemo još, tek je početak kampanje – zaključuje Klačar.

Najveća borba u Beogradu

Izvršni direktor agencije „Faktor plus“ Predrag Lacmanović očekuje da će se najveća borba na izborima voditi u Beogradu.

-Koalicije oko Nedavimo Beograd i SSP-a će sigurno sve svoje snage usmeriti na Beograd jer misle da tu imaju najviše šansi za pobedu. S druge strane, SNS će kampanju voditi na svim nivoima gde će pokušati da poruči građanima da će nastaviti da radi još bolje. Najveći izazov u kampanji imaće desnica pošto joj je najveći takmac vladajuća koja jeste „catch all“ stranka, ali pokriva i nacionalne teme – ocenjuje Lacmanović.

Kako kaže, ekonomija se, s jedne strane, neće mnogo pominjati tokom kampanje.

-Vladajuća partija će svakako isticati šta je sve urađeno u prethodnom periodu dok će opozicija tvrditi da je to sve preplaćeno i deo korupcije. S druge strane, ekologija je postala nova, aktuelna tema koja će se potencirati i od strane vlasti i opozicije – zaključuje Lacmanović.

Ekologija i projekti – teme za Beograd

Izborna kampanja u Beogradu će biti nešto specifičnija u odnosu na parlamentarne i predsedničke izbore, nagoveštava izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.

-Ekologija u prestonici će svakako biti jedna od vodećih tema zajedno sa razvojnim projektima koji se sprovode ili tek treba da se realizuju kao što je izgradnja mosta, metroa, železnice, autobuske stanice, izgled grada, razvoj prigradskih opština i slično – apostrofira Klačar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE