Obrenovac, 02.07.2022

VUČIĆ O EKONOMSKIM MERAMA


Izvor: Blic | Obrenovac, 03.03.2022.
Formirani posebni timovi za praćenje i reagovanje, evo na šta se odnose i kako će nam to pomoći.

Foto:Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je večeras javnost o planovima i merama države u cilju zaštite privrednog i finansijskog sistema naše zemlje, a povodom situacije u Ukrajini.

 

Mi smo danas ceo dan radili na pripremi celokupnog plana i programa i radićemo i dalje. Naime, događaju se neverovatne stvari na tržištu. Cena nafte je prešla 112 dolara po barelu. Cena gasa je otišla u nebesa. To su enormni skokovi na svetskom tržištu - rekao je Vučić.

 

Formirani timovi

Prema njegovim rečima, danas je formirano devet ili deset timova. Jedan će pratiti situaciju sa naftom i naftnim detivatima, takav tim za gas, jedan tim za žitarice i drugi za svu ostalu hranu i neophodne potrepštine.

- Za nas je posebno zabrinjavajuća cena uglja. I za to će biti formiran poseban tim, a na čelu će biti v.d. direktora EPS-a. Danas smo naručili još 30.000 tona mazuta iz Azerbejdžana. Želimo da se obezbedimo za naredni period - rekao je Vučić.

Što se nafte tiče, kazao je da su danas razgovarali sa predstavnicima NIS-a, napominjući da se situacija menja iz časa u čas.

- U ovom trenutku imamo za više od dva meseca nafte, što znači da nema nikakve potrebe za panikom. U narednih 15 dana ćemo do čepa na napunimo sva naša skladišta, to će nas koštati između 100 i 115 miliona evra. To je roba čija cena neće lako padati - podvukao je.

 

 

Novac, zlato i bankarski sektor

Poseban tim vodiće Jogovanka Tabaković i Siniša Mali, za praćenje kompletne monetarne stabilnosti, ali i sva plaćanja.

- Imamo novac zahvaljujući svemu onome što su građani učinili i shvatili šta bi trebalo činiti u prethodnom periodu. Što se zlata tiče, tražićemo od Kineza da nam daju po tri puta nižoj ceni. Naš bankarski sektor je stoprocentno siguran. Bilansi banaka su očišćeni od tzv. NPL-ova, devizna štednja je povećanja na 13 miliona evra. U prva dva meseca ove godine imali smo odličan priliv direktnih stranih investicija u uslovima užasnih geopolitičkih stvari. - naglasio je.

 

Od pšenice do graška

Govoreći o pšenici, on je rekao da će je uvek biti dovoljno budući da je sada imamo na 612.000 hektara.

- Prosečno 5-6 tona po hektaru, to je dvostruko više od potreba Srbije. Imamo dovoljno pšenice, samim tim za brašno i hleb. Imaćemo voća i povrća sasvim dovoljno. Imamo šećera, ulja, tako da ljudi ne moraju da brinu. Količine graška nisu dovoljne, ali nešto smo otkupili tako da će biti dovoljno za domaće potrebe. Stižu dodatne količine mleka u prahu, a sve ovo ostalo smo uspeli da nabavimo - kazao je on.

Predsednik Srbije je danas, u video poruci objavljenoj na instagram profilu, rekao da veruje da će Srbija moći da savlada političke izazove, ali i da su oni ekonomski sve teži i veći.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE