Obrenovac, 02.07.2022

OVO SU DOBITNICI SRETENJSKIH ODLIKOVANJA


Izvor: Blic | Obrenovac, 16.02.2022.
Vuk Kostić i Džoni Dep, posthumno priznanje za Dudu Ivkovića, Marinka Rokvića i Milutina Mrkonjića

Foto:TANJUG LIVE / RAS SRBIJA
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Svečana ceremonija koja je počela intoniranjem himne "Bože pravde", održana je u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Vučić je rekao da su na današnji dan dva velika događaja stvorila savremenu Srbiju.

- Tog 15. februara 1804. godine u Orašcu, podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Budućnost srpske politike je u tome da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno, da vodimo računa o našim građanima, ne o interesima drugih koji nam nikada nisu želeli dobro - rekao je Vučić.

Kako je dodao, bez toga danas ništa ne bi bilo.

 

- Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno - rekao je Vučić.

Pomenuo je i jednog od laureata koji je posthumno odlikovan, generala Veljka Radenovića, ko je, kako je rekao, "poznat u našem narodu kao đeneral po kojem je nastala čuvena pesma "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala".

- Danas je vreme kada možemo konačno da kažemo ko smo, odakle dolazimo, i ko je i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo da smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihova velika dela zaboravili - rekao je Vučić.

 

Dobitnici odlikovanja

Orden Republike Srbije na lenti - Å½eljka Cvijanović, predsednica Republike Srpske

Orden srpske zastave prvog stepena - Milan Knežević, narodni poslanik Skupštine Crne Gore

Orden srpske zastave trećeg stepena - Erik Bišop, Klaus Mejer Kabri

Sretenjski orden prvog stepena - Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vovodine, Manastir sveti Prohor Pčinjski, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Srpska čitaonica u Irigu, Galerija Matice srpske, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Užice, Srpsko lekarsko društvo

Sretenjski orden drugog stepena - Banka Poštanska štedionica AD Beograd, Novinsko-izdavačko preduzeće Borba AD

Sretenjski orden trećeg stepena - Klinika za pulmologiju KC Srbije, Prof dr. Vladimir Obradović, Naučni institut za veterinartsvo Srbije, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Istorijski institut Beograd, Vaterpolo klub Partizan

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena - Džon Kapelo, predsednik fondacije Halijard

Zlatna medalja za zasluge - Dobrivoje Tanasijević Dan Tana, producent Rem Bergman, glumac Vuk Kostić, FEST, KST, Muzej žrtava genocida, "Arena channels group", Aleksandar Rakić, Maja Kovačević, pisac Gojko Đogo.

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u oblasti preduzetništva - Goran Janković (Innoplast), Nebi Anil (Teklas)

 

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u oblasti javnim i privrednim delatnostima - "Termomont" koji je izgradio tri kovid bolnice, Holding kompanija pamučni kombinat Jumko AD Vranje

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u sprečavanju širenja kovida-19 - Boris Đinđić, Maja Radojčić, Katarina Kostić, Jasminka Vučković, istoričar Predrag J. Marković, LJubomirka Krkljuš

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima - Rajko Petrov Nogo, profesor i pijansita Nikola Racko, Srđan Tatić.

Posthumna odlikovannja dobili su general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske Filharmonije Ivan Tasovac, političar Milutin Mrkonjić, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE