Obrenovac, 14.06.2024

HEROJ IZ HOLANDIJE KOJI JE ZADU┼ŻIO SRBIJU


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2023.
Ar─Źibald Rajs nije bio jedini stranac koji je obo┼żavao NA┼á NAROD

Foto:Vikipedija/Javno vlasništvo


Holandski lekar koji je zadu┼żio Srbiju zvao se Arijus van Tinhoven, a njegovo ime je na┼żalost uglavnom zaboravljeno. Za Srbiju je bio sli─Źno onome što je bio doktor Ar─Źibald Rajs, najpoznatiji lekar koji je "voleo Srbe".

Arijus van Tinhoven, holandski lekar 29. jula 1914. godine, samo dan posle Austrougarske objave rata Srbiji, vozom je putovao za Beograd, sve je to radio u momentu kad su ljudi gledali kako da pobegnu iz Srbije.

Završio je medicinu u Amsterdamu, do danas nije poznato zašto je od svih zemalja izabrao baš Srbiju i stupio u slu┼żbu Crvenog krsta. Znao je da medicinsko osoblje koje je naša zemlja imala u tom trenutku nisu dovoljni, pa je povukao sve svoje veze iz Holandije kako bi imao dovoljno novca za još jednu ambulantu.

O trošku srpske vlade ovoj ambulanti su se priklju─Źili još jedna medicinska sestra i jedan medicinski radnik, a van Tinhovenova posve─çenost dovela je do toga da još Holan─Ĺana do─Ĺe u Srbiju kako bi pomoglo. On je bio ─Źovek koji je umeo da inspiriše druge.

O lekaru heroju koji je zaboravljen na TikTok-u napravljen je video u kom je opisano po ─Źemu je bitan za našu zemlju.

Otvorio je i bolnicu u Beogradu u kojoj je radio hiruške zahvate, naj─Źeš─çe je to bilo va─Ĺenje metaka iz vojnika ranjenika. Oko sebe je u jednom trenutku imao najmanje dve stotine ranjenih.

Jakoba Marta de Hrote bila je medicinska sestra koja je bila u doktorovoj stalnoj pratnji da bi kasnije postala ljubav njegovog ┼żivota.

Po─Źasni gra─Ĺanin Valjeva

Krajem maja 1913. godine prvi Balkanski rat je bio završen i Arijus van Tinhoven se vratio u Holandiju. Pri odlasku iz Beograda za iskazanu hrabrost i posve─çenost, od kralja Petra dobio je dva ordena.

Ipak, Arijus nije mnogo vremena proveo u domovini. Samo mesec dana kasnije po─Źeo je Drugi Balkanski rat i Van Tinhoven se na molbu srpske vlade po─Źetkom jula vratio u Srbiju i ponovo otvorio svoju bolnicu. U narednih 36 sati neprekidno je operisao.

Sukob je brzo završen i bilo je vreme da je Van Tinhoven ponovo vrati u Holandiju. U domovini su mu prire─Ĺene velike po─Źasti. Kolege su isticale da je Van Tinhoven u Srbiji “proslavio holandsko ime”, a doktor je postao i po─Źasni gra─Ĺanin Valjeva.

Skroman kakav je bio, Van Tinhoven je tvrdio da je u─Źinio što i svako drugi i da je njegova glavna deviza bila da ko se na─Ĺe u takvim okolnostima prvi, mora da pomogne dvostruko.

I u kratkom periodu mira na Balkanu, Arijus van Tinhoven je pronašao na─Źin da pomogne Srbiji. Dr┼żao je predavanja u Berlinu o svojim iskustvima u Srbiji i pokušavao da smiri politi─Źke tenzije koje su krajem jula 1914. godine sve više eskalirale.

Kada je uvideo da je rat ipak neizbe┼żan, Van Tinhoven je znao gde mu je mesto. Nije se ni vra─çao u Holandiju. Telegramom je pozvao medicinsku sestru De Hrote, kupio je potrebne instrumente i poslao pismo ku─çi tra┼że─çi novac.

Van Tinhoven je ponovo vršio operacije u Srbiji iako ovoga puta nije bila formirana nijedna holandska ambulanta – svi uklju─Źeni u zbrinjavanje ranjenih su delovali na sopstvenu inicijativu.

Postao je šef hirurgije u Vojnoj bolnici u Valjevu, gradu koji je uskoro, usled epidemije pegavog tifusa, postao pravi pakao na zemlji. Van Tinhoven koji je sredinom februara dobio pegavi tifus, usled ─Źega je polovinom marta 1915. godine sa svojim odeljenjem morao da se vrati u Holandiju. Ka┼żu da je dvanaest dana le┼żao bez svesti pod visokom temperaturom. Ipak, uspeo je da pre┼żivi i potpuno se oporavi.

Polovinom 1915. godine Van Tihhoven je bio ponovo na nogama. Ovoga puta priklju─Źio se Crvenom krstu Francuske i postao šef hirurgije. U prvim mesecima 1916. godine Van Tinhoven je odre─Ĺeno vreme proveo u Albaniji još jednom se susrevši sa svojim srpskim prijateljima. Holandske novine tih dana su prenele njegove re─Źi da se stanje u kome se nalazi srpska vojska i strahote koje prolazi narod “ne mogu opisati”.

Van Tinhoven je na poziv srpskih vlasti u─Źestvovao u istrazi ratnih zlo─Źina Austrougara u Srbiji. Kao i nešto kasnije Ar─Źibald Rajs, i ekipa Van Tinhovena je konstatovala masakr koji su nad civilnim stanovništvom po─Źinile austorugarske trupe.

Vodio je ratne dnevnike i ─Źuvao fotografije koje je napravio tokom svog boravka u Srbiji. Zahvaljuju─çi ovim dokumentima Holandija je bila jedna od prvih evropskih zemalja koje su saznale za strahote koje su se tokom prvih godina Prvog svetskog rata dešavale u Srbiji, a naro─Źito o upotrebi eksplozivnih i tzv. “dum-dum” metaka koji su prema me─Ĺunarodnim konvencijama još u ono vreme bili zabranjeni.

U Beogradu je 2006. osnovan Centar za nau─Źnu i kulturnu saradnju Srbije i zemalja nizozemskog govornog podru─Źja koje je dobio ime ARIUS u znak zahvalnosti i se─çanja na ovog ─Źoveka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE