Obrenovac, 25.02.2024

NAJVE─ćI KRAH AMERI─îKE BANKE OD EKONOMSKE KRIZE 2008. GODINE


Izvor: Glas Amerike, Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2023.
Vlasti SAD oduzimaju imovinu! ZEMLJOTRES NA BERZAMA!

Foto:SHUTTERSTOCK


Vlade Ujedinjenog kraljevstva u SAD preduzele su do sada nevi─Ĺene korake kako bi spre─Źile potencijalnu bankarsku krizu koja preti zbog kolapsa banke Silicijumske doline.

Ameri─Źke vlasti po─Źele su u petak da oduzimaju imovinu banke Silicijumske doline nakon njenog kraha - najve─çeg jedne finansijske institucije od propasti štedno-kreditnog udru┼żenja Vašington mju─Źal na vrhuncu finansijske krize pre više od 10 godina. Banka, 16. po veli─Źini u Americi, do┼żivela je krah nakon što su njeni klijenti - ve─çinom zaposleni u tehnološkim kompanijama - povukli novac ove nedelje zbog straha u pogledu finansijskog stanja u toj instituciji.

Britansko ministarstvo finansija i centralna banka objavili su da su u─Źestvovali u prodaji britanske banke Silicijumske doline najve─çoj evropskoj banci HSBC, i tako osirugali novac gra─Ĺana u vrednosti od 8,1 milijarde dolara.

Kolaps kalifornijske banke, koja je poslovala i u Britaniji, je drugi najve─çi u ameri─Źkoj istoriji.

Re─Ź je o drugom najve─çem krahu jedne banke u istoriji, posle Vašington mju─Źuala.

Banka se uglavnom oslanjala na tehnološku industriju i male su šanse da ─çe se njen neuspeh proširiti na ostatak bankarskog sektora, kao što se to dogodilo u mesecima uo─Źi Velike recesije pre više od jedne decenije. Najve─çe banke - one kod kojih postoji najve─ça vjerovatno─ça da izazovu sistemski ekonomski problem - imaju zdrav bilans i puno kapitala, prenosi agencija Asošijeted pres, aprenosi Glas Amerike.

Kriza 2008. godine

Najve─ça finansijska kriza od Velike depresije je 2007. godine pogodila svetsku ekonomiju nakon kraha hipotekarnih hartija od vrednosti povezanih sa lošim stambenim kreditima. Panika na Volstritu je tada dovela do kolapsa banke Liman braders, osnovane 1847. Zbog povezanosti banaka, to je dovelo do poreme─çaja u globalnom finansijskom sistemu, a milioni su ostali bez posla. Kolaps banke Silicijumske doline doveo je do pada vrednosti akcija gotovo svih finansijskih institucija u petak, nakon što su ve─ç zabele┼żile dvocifreni pad od ponedeljka. Krah banke dogodio se neverovatno brzo - pojedini analiti─Źari su još u petak tvrdili da je re─Ź o dobroj kompaniji i pametnoj investiciji. Direktori banke su ranije tokom dana pokušavali da prikupe kapital i prona─Ĺu dodatne investitore. Me─Ĺutim, trgovina akcijama banke zaustavljena je pre otvaranja berze zbog ogromne nestabilnosti.

Nešto pre podneva, Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zatvorila je banku, umesto da ─Źeka do kraja radnog dana, kao što je to uobi─Źajeno kada se privodi kraju poslovanje jedne finansijske institucije. FDIC nije mogla odmah da prona─Ĺe kupca za imovinu banke, što pokazuje koliko su su brzo ulaga─Źi povukli novac. U vreme kraha, vrednost imovine banke iznosila je 209 milijardi dolara, saopšteno je iz FDIC. Nije poznato koliko je depozita bilo iznad limita kojeg pokriva osiguranje od 250.000 dolara. Prema prethodnim izveštajima, veliki deo depozita banke je nadmašio taj limit.

Gubitak od skoro dve milijarde evra

Banka je predstavljala jedan od vode─çih finansijskih posrednika izme─Ĺu tehnološkog sektora, njegovih osniva─Źa i startapova, kao i zaposlenih u tom sektoru. Kapital stotina kompanija je bio u banci.

Me─Ĺutim, veze banke sa tehnološkim sektorom su brzo postale problem. Akcije tehnoloških kompanija su teško pogo─Ĺene poslednjih 18 meseci nakon ogromnog rasta tokom pandemije, a dat je i veliki broj otkaza u toj industriji. Istovremeno, banka je teško bila pogo─Ĺena i odlukom Federalnih rezervi da agresivno podi┼że kamatnu stopu da bi suzbila inflaciju. Kako je rasla osnovna kamatna stopa, padala je vrednost obveznica koje banke nekada prodaju pre nego što dospeju na naplatu, da bi pokrile povla─Źenje depozita.

To se upravo dogodilo sa bankom Silicijumska dolina koja je morala da proda veoma likvidna sredstva u iznosu od 21 milijardu dolara da bi pokrila odliv depozita. Zbog toga je izgubila 1,8 milijardi dolara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE