Obrenovac, 25.02.2024

POČELA PRVA SEDNICA PROLEĆNOG ZASEDANJA SKUPŠTINE SRBIJE


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2023.
Poslanici biraju zaštitnika građana

Foto:Printscreen/RTS


Poslanici Skupštine Srbije započeli si danas prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja koje je zvanično počelo prvog radnog dana marta.

Na početku sednice poslanici su saslušali himnu "Bože pravde", a na ulazu u zgradu bili su postrojni članovi garde Vojske Srbije.

Na dnevnom redu prve sednice je pet tačaka sa više kadrovskih rešenja, među kojima je i izbor Zaštitnika građana.

Poslanici će birati po četiri člana Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva koji se prvi put nakon promene Ustava biraju iz reda istaknutih pravnika.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu ranije je doneo odluku da kandidati za članove Visokog saveta sudstva budu Jelena Vučković, Žikica Dronjak, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajković, Aleksandar Popović, Srđan Stefanović i Nataša Delić.

Kandidati za članove Visokog saveta tužilaštva su Miroslav Đorđević, Dušan Purić, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Poslanici će na današnjoj sednici birati i Savet Državne revizorske institucije (DRI). Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predložio je da za predsednika Saveta DRI ponovo bude izabran Duško Pejović, za potpredsednika Marija Obrenović, a predloženo je i da za članove Saveta DRI parlament izabere Nevenku Bojanić, Marijanu Simović i Ljiljanu Dimitrijević.

Danas će poslanici razmotriti i predlog da za Zaštitnika građana ponovo bude izabran Zoran Pašalić koji je prethodno dobio podršku vladajuće koalicije.

Na dnevnom redu je i izbor četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Sve tačke dnevnog reda razmatraće se objedinjeno, tako da se očekuje da će sednica biti završena danas glasanjem o svim tačkama dnevnog reda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE