Obrenovac, 21.02.2024

SRBIJA BI MOGLA DA BUDE DEO NAJMO─ćNIJEG BLOKA U EVROPI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.03.2023.
Ali preduslov je da redefiniše odnose s Rusijom!

Foto:Shutterstock


EU mora da odlu─Źi o proširenju. Favorizovanje Ukrajine, Moldavije ili Gruzije nauštrb ostavljanja Zapadnog Balkana u ve─Źnoj ─Źekaonici za ─Źlanstvo nije dobro jer se dodatno smanjuje i kredibilitet EU i evrooptimizam u regionu, ocenjuju sagovornici Kurira

Novi evropski blok, koji po planu SAD upravo nastaje na Starom kontinentu, tema je na kojoj ─çe mnoge zemlje preispitivati svoje pozicije. Srbija ne samo što nije izuzeta od toga ve─ç ─çe zbog politike vojne neutralnosti i neuvo─Ĺenja sankcija Rusiji imati delikatniji posao od drugih. Redefinišite odnose s Rusijom i mo┼żete biti deo najmo─çnijeg evropskog bloka, mogla bi da glasi ponuda koja ─çe, prema oceni naših sagovornika, u dogledno vreme biti stavljena pred Srbiju zbog nove realnosti na tlu Evrope.

Teret ili prednost 

Predsednik Aleksandar Vu─Źi─ç nagovestio je da ─çe aktuelni procesi menjati dinamiku naših odnosa sa Evropom i jasno naveo gde bi mogli da budu najve─çi problemi.

- To ─çe menjati dinamiku i našeg odnosa sa Evropom. ┼Żeleo bih da se nadam da je to u pozitivnom svetlu, ali za nas postoje ograni─Źavaju─çi faktori, a to su sankcije i Kosovo i Metohija - izjavio je predsednik u nedelju.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješi─ç ka┼że za Kurir da se zna šta treba da se uradi ukoliko se ┼żeli ostanak i napredak na evropskom putu.

- To je sprovo─Ĺenje evropskog plana, usaglašavanje sa zajedni─Źkom spoljnom politikom, unutrašnje reforme, naro─Źito u vladavini prava... Sa svoje strane EU treba da u dogledno vreme donese politi─Źku odluku o proširenju i da makar prihvati fazno pristupanje, po─Źev od integrisanja u evropsko jedinstveno tr┼żište pa nadalje. Nije dobar pristup favorizovanje Ukrajine, Moldavije ili Gruzije nauštrb ostavljanja Zapadnog Balkana u ve─Źnoj ─Źekaonici za ─Źlanstvo jer se time dodatno smanjuje i kredibilitet EU i evrooptimizam u ovom regionu, uklju─Źuju─çi i Srbiju - upozorila je ona.

Sagovornica objašnjava i zašto bi naša vojna neutralnost mogla postati teret, a ne prednost.

- Nekada se gravitacioni centar Evrope nalazio zapadno od reke Elbe, a danas je Poljska postala novo geopoliti─Źko uporište, naro─Źito nakon ruske agresije na Ukrajinu. Poljska je najzna─Źajniji saveznik SAD u Evropi, što je potvr─Ĺeno i nedavnom posetom predsednika Bajdena Varšavi, a ne Berlinu ili Parizu, i najavom velikog ameri─Źkog ulaganja u Inicijativu tri mora, na ─Źijem je ─Źelu Poljska. Ta inicijativa je svojevrsna vertikala uspostavljena od Balti─Źkog, preko Jadranskog i Crnog mora, pa do Egeja, to jest mapa ameri─Źkih saveznika. Ovo je i jedna od tema za ozbiljno promišljanje u Srbiji i preispitivanje pozicije vojne neutralnosti, koja se u datim podelama karata mo┼że ispostaviti kao teret, a ne kao prednost - ocenila je Grubješi─çeva.

Zauzimanje kursa

Vojnopoliti─Źki analiti─Źar Vlade Radulovi─ç ka┼że za Kurir da ─çe novi evropski blok biti motor i pokreta─Ź Evrope, te da bi za Srbiju bilo od izuzetnog zna─Źaja da bude deo te pri─Źe.

- Ako ne bude formalno-pravno deo toga, onda da bude što bli┼że uklju─Źena u te integracije. Mislim da bi bila jako velika greška ispustiti priliku da se i mi priklju─Źimo tom vozu. Ovo sad je konkretizacija ranijih planova o takozvanoj novoj Evropi, odnosno plana izlaska na tri mora i stvaranja bloka Baltik, Crno more i Jadransko more. Ukoliko bismo ostali po strani, posledice bi bile nesagledive, pre svega ekonomske. Ostali bismo ponovo u zape─çku. U ovom trenutku vojna neutralnost Srbije je prihva─çena na Zapadu. Samo potencijalno mo┼żemo da pri─Źamo o tome da li ─çe nekom ubudu─çe smetati. Još ne znamo da li ─çe nama neko bilo šta ponuditi i šta ─çe biti na stolu - ka┼że sagovornik.

Radulovi─ç smatra da bi se od Srbije zahtevali konkretniji potezi po pitanju odnosa prema Rusiji, a ne po pitanju vojne neutralnosti.

- To nisu samo sankcije ve─ç redefinisanje naših odnosa s Rusijom, u šta mo┼że da u─Ĺe pitanje ruskih kompanija u Srbije, dakle i NIS, pitanje kupovine naoru┼żanja i druge stvari. Tra┼żi─çe se jasno zauzimanje kursa: ho─çete da budete u najmo─çnijem evropskom bloku, da se razvijate sa ostatkom Evrope, onda ne mo┼żete istovremeno da budete s Rusijom. Ako budete uz Rusiju, osta─çete usamljeno ostrvo u Evropi, izolovano od svega. To je ta nova dinamika odnosa sa Evropom i ono što ─çe u dogledno vreme verovatno biti na stolu - zaklju─Źuje Radulovi─ç.

Evropska ofanziva Amerike

Kontrola tri mora

Na samom istoku Evrope, prakti─Źno na granici s Rusijom, gradi se novi evropski blok po ukusu Amerikanaca. Ideja je da se ameri─Źki saveznici na evropskom tlu objedine i sa─Źine ─Źvrst i mo─çan blok koji bi kontrolisao tri mora - Balti─Źko, Crno i Jadransko. U njemu bi bile balti─Źke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija, zatim Poljska i Ukrajina, kao i Rumunija.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE