Obrenovac, 21.02.2024

BORELJ POSLE USVAJANJA DEKLARACIJE


Izvor: Kurir.rs/Kosovo online/Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2023.
Re┼íavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza, ve─ç i klju─Źni faktor za pomirenje

Foto:Printscreen


Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU ─Éozep Borelj saopštio je ve─Źeras da su predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źic╠ü i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima.

Borelj je, u saopštenju Spoljne slu┼żbe EU, naglasio da su Vu─Źi─ç i Kurti, pod posredovanjem EU, potvrdili zna─Źaj rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se okon─Źala patnja njihovih najmilijih i podstakli trajno pomirenje i mir.

"Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedni─Źkim naporima na ubla┼żavanju situacije pogo─Ĺenih porodica i šire zajednice. Oni su odali priznanje za va┼żan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Me─Ĺunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedni─Źke rešenosti da obezbede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima“, podvukao je on.

Dodao je da su se tako─Ĺe obavezali da c╠üe se dogovoriti o operativnim detaljima na sledec╠üem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na nivou glavnih pregovara─Źa.

Od 6.065 slu─Źajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostalo nerešeno. Više od 20 godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da ┼żive u tuzi, ne znajuc╠üi gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih ro─Ĺaka kao i društvo u celini, navodi se u saopštenju.

"Rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je tako─Ĺe klju─Źni faktor za pomirenje i poverenje me─Ĺu ljudima. Postalo je hitno obezbediti da se proces identifikacije mesta sahranjivanja završi što je pre moguc╠üe. Sec╠üanja blede, a pojedince, mesta i doga─Ĺaje je te┼że istra┼żiti. Zbog toga EU pozdravlja prihvatanje deklaracije dve strane i o─Źekuje da c╠üe postic╠üi opipljiv napredak u okon─Źanju nerešenih slu─Źajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama“, istakao je Borelj.

On je dodao da ─çe Zajedni─Źki komitet za prac╠üenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije izme─Ĺu Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno razmatrati postignuti napredak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE