Obrenovac, 25.02.2024

LAJ─îAK POSLE SASTANKA SA KURTIJEM


Izvor: Kurir.rs/Kosovo Online/Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2023.
Mo┼żemo imati normalizaciju ili konfrontaciju

Foto:EPA Valdrin Xhemaj


Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Laj─Źak, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao je da je sa njim imao va┼żnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština.

"Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i verujem da imamo dogovor o ovom procesu. Imamo dogovor, imamo ┼żalbu i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake", rekao je Laj─Źak.

Istakao je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i evropskim modelima.

"To smo govorili od po─Źetka, jasni smo po tom pitanju", rekao je Laj─Źak.

Laj─Źak je najavio da c╠üe po tom pitanju sutra boraviti u Srbiji u zvani─Źnoj poseti, a da c╠üe se u ponedeljak u Briselu sastati sa glavnim pregovara─Źima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovic╠üem.

"Veoma je va┼żno da imamo razumevanje o koracima koje c╠üemo preduzeti i imali smo va┼żnu diskusiju. Isto c╠üu sutra razgovarati u Beogradu i sastac╠üu se sa dvojicom glavnih pregovara─Źa, Bisljimijem i Petkovic╠üem, u ponedeljak u Briselu. Obe strane moraju da se posvete normalizaciji odnosa", rekao je Laj─Źak.

https://www.youtube.com/watch?v=3JNj6kjtlEI

Upitan da li bi situacija na severu mogla da se zaoštri, posle zakletve albanskih gradona─Źelnika u ─Źetiri tamošnje opštine, Laj─Źak je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da drugo nije nikome u interesu.

"Mo┼żemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi ┼żelimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, tako da ┼żelimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu", poru─Źio je Laj─Źak.

On je, izme─Ĺu ostalog, naglasio da c╠üe popodne posetiti sever kako bi se uverio u situaciju na terenu.

"Idem na sever, ali mi je interesantno da razgovaram i sa gradona─Źelnikom Ju┼żne Mitrovice i da ─Źujem njegovo vi─Ĺenje situacije", rekao je Laj─Źak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE