Obrenovac, 12.08.2022

D┼ŻABE PINK I PAROVI


Izvor: N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2022.
Istra┼żivanje: ─îak 79 odsto mladih informi┼íe se preko dru┼ítvenih mre┼ża

Foto:N1


U Srbiji i dalje dominiraju televizija i internet portali, ali sa jednom bitnom razlikom – taj trend nije isti kada govorimo o mla─Ĺim generacijama. ─îak 24 odsto generacije od 1996. do 2012. godišta ne ┼żeli uopšte da se informiše. Istra┼żivanje koje smo sproveli pokazalo je da se 79 odsto mladih informiše putem društvenih mre┼ża, a po prvi put u Srbiji Instagram ima više korisnika nego Fejsbuk – 3,05 miliona, istakla je Sla─Ĺana Komatina iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na konferenciji „Na kojoj smo medijskoj frekvenciji” u okviru projekta Nova pismenost, koji zajedni─Źki realizuju Propulsion i Ameri─Źka agencija za me─Ĺunarodni razvoj (USAID).

Podatak da sedamdeset odsto gra─Ĺana Srbije smatra da su negativni sadr┼żaji zastupljeni u medijima (spin, dezinformacije, la┼żne vesti, klikbejt naslovi) otvorilo je pitanja regulacije, nakon ─Źega su se govornici saglasili da je va┼żno medijima obezbediti uslove da posluju i opstanu privlac╠îenjem što vec╠üeg broja gledalaca, ali istovremeno i zaštititi publiku tako da ne bude ugro┼żena nekvalitetnim, visokokomercijalizovanim sadr┼żajima.

Direktor projekta Nova pismenost Darko Sokovi─ç naglasio je da programi ne smeju da budu samo u funkciji zabave, vec╠ü i podsticanja publike na sticanje novih znanja, navika, kreiranje kulturnih potreba, razvijanje kriti─Źkog mišljenja, kao i izvor objektivnog informisanja o doga─Ĺajima iz okru┼żenja.

„Nisu mediji samo institucije koje imaju dozvolu dr┼żave”

„U trenutku kada se u Srbiji raspisuje konkurs za nacionalne televizijske frekvencije, va┼żno je podsetiti se da nisu samo one institucije koje imaju dozvolu dr┼żave mediji – svi smo mi mediji. Zato imamo odgovornost da u medijski prostor u kome delujemo puštamo ta─Źne i nezapaljive poruke, u skladu sa najvišim standardima medijske pismenosti i kriti─Źkog razmišljanja. Ove veštine klju─Ź su 21. veka i ne samo za decu i njihove roditelje, nego za svakoga od nas ko je dnevno izlo┼żen hiljadama medijskih i digitalnih poruka, a i sam ih šalje”, poru─Źio je Sokovi─ç.

Psihološkinja Ana Mirkovi─ç naglasila je da smo kao društvo „vrlo netolerantni na informaciju da u Srbiji ┼żivi tre─çina funkcionalno nepismenih ljudi“.

„Apsolutno neprihvatljivo je biti medijski nepismen“

„U eri u kojoj ┼żivimo funkcionalna pismenost se na neki na─Źin i mo┼że preduprediti, dok je sa druge strane apsolutno neprihvatljivo biti medijski nepismen, jer je to jedna od najva┼żnijih veština savremenog doba“, navela je Mirkovi─ç.

Program Nova pismenost radi s gra─Ĺanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i dr┼żavnom upravom, da bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle me─Ĺu temeljima savremenog srpskog društva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE