Obrenovac, 09.06.2023

ŠEST STVARI ZABRANJENIH NA BIRAČKOM MESTU


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2022.
U nedelju se odr┼żavaju predsedni─Źki, parlamentarni i beogradski izbori, a bira─Źka mesta bi─çe otvorena u 7 ujutro

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs


Svake izbore u Srbiji prati niz nepravilnosti, od slikanja glasa─Źkih listi─ça, preko kolektivnog glasanja do fenomena zvanog “bugarski voz”. Ipak, pravila ponošanja na bira─Źkom mestu postoje i propisana su i za gra─Ĺane i za ─Źlanove bira─Źkih odbora.

U nedelju se odr┼żavaju predsedni─Źki, parlamentarni i beogradski izbori, a bira─Źka mesta bi─çe otvorena u 7 ujutro. Gra─Ĺani ─çe mo─çi da glasaju sve do 20 sati, kada se zatvaraju bira─Źka mesta.

Kako je navela organizacija Crta, ukoliko se na bira─Źkom mestu ili ispred njega u to vreme zateknu bira─Źi koji još nisu glasali, mora im se dozvoliti da glasaju.

Podrazumeva se da svi koji do─Ĺu na bira─Źka mesta moraju pristojno da se ponašaju i da je nasilje zabranjeno, mada nije bilo mnogo takvih slu─Źajeva koji su sankcionisani.

Ne razbijajte glasa─Źke kutije

Kaznu zbog razbijanja glasa─Źke kutije na referendumu (još) nije dobio bivši poslanik Sr─Ĺan Nogo, iako i logika, ali i zakon, ka┼żu da je to zabranjeno. On je bio osumnji─Źen za krivi─Źno delo spre─Źavanje odr┼żavanja glasanja, za koje je predvi─Ĺena kazna do tri godine zatvora, ali je Prvi osnovni sud odbacio optu┼żnicu protiv njega.

Kazna za isticanje strana─Źkih simbola

Na bira─Źkom mestu ili neposredno ispred njega zabranjeno je isticanje propagandnih materijala i simbola politi─Źkih stranaka i podnosioca proglašene izborne liste.

U slu─Źaju da se to dogodi, zapre─çene su nov─Źane kazne od 10.000 do 400.000 dinara u zavisnosti od toga da li se odnosi na politi─Źku stranku, odgovorno lice u politi─Źkoh organizaciji ili fizi─Źko lice.

Zabranjeno je fotografisanje i snimanje

Da bi dokazali svoju odanost ─Źlanovi stranaka slikaju svoje popunjene glasa─Źke listi─çe i objavljuju ih na društvenim mre┼żama. Nekim drugima, kao što su ucenjeni bira─Źi, uslikani listi─ç slu┼żi kao dokaz da je glasao za odre─Ĺenu stranku ili kandidata.

Bilo je i primera gra─Ĺana koji su napravili video snimak mahanicija i kolektivnog glasanja na bira─Źkim mestima.

Iako je sa stanovišta pravde, drugi slu─Źaj razuman i opravdan, neovlaš─çeno snimanje i fotografisanje dešavanja na bira─Źkom mestu je zabranjeno.

Tajno glasanje

Svaki bira─Ź glasa li─Źno i mo┼że glasati samo jednom. Glasanje je tajno.

To zna─Źi da se obavlja iza paravana koji treba da obezbedi da niko ne mo┼że da vidi kako ste glasali, odnosno da li ste i koga zaokru┼żili na glasa─Źkom listi─çu.

Ukoliko neko povredi tajnosti glasanja, prema zakonu, kazni─çe se nov─Źanom kaznom ili zatvorom do šest meseci. Ako to u─Źini ─Źlan bira─Źkog odbora, kazni─çe se nov─Źanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Novac za glas

Zabranjeno je i davanje i primanje mita u zamenu za glas. Onaj ko drugom nudi, daje, obe─ça nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv nekoga, kazni─çe se nov─Źanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ista kazna predvi─Ĺena je i za onoga ko zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili ne glasa ili glasa u korist ili protiv nekoga.

Tako─Ĺe, zabranjeno je da bilo ko navodi bira─Źa kako da glasa.

Policija na bira─Źkom mestu samo na poziv

Crta je objavila i da predstavnici medija mogu do─çi na bira─Źko mesto da bi pripremili izveštaj o toku glasanja, ali se prethodno moraju najaviti lokalnoj izbornoj komisiji ili koordinatoru RIK-a. Mimo toga se ne smeju zadr┼żavati na bira─Źkom mestu.

Tako─Ĺe, pripadnici policije i komunalne milicije na du┼żnosti mogu u─çi na bira─Źko mesto samo na poziv predsednika bira─Źkog odbora, ako su na bira─Źkom mestu narušeni red i mir.

Odavanje informacija o izlaznosti i bira─Źki spiskovi

Prema navodima Crte, nije dozvoljeno upotrebom mobilnog telefona i drugih sredstava za vezu neovlaš─çeno davati obaveštenja o dešavanjima na bira─Źkom mestu, a naro─Źito o tome koja lica su izašla, odnosno nisu izašla na izbore.

Zabranjeno je i da se, van slu┼żbene evidencije u izvodima iz bira─Źkog spiska, prave spiskovi bira─Źa koji su izašli na glasanje ili nisu izašli na glasanje (upisivanjem imena ili rednog broja iz izvoda iz bira─Źkog spiska bira─Źa koji su izašli ili nisu izašli na glasanje).

Sa druge strane, ─Źlanovima bira─Źkog odbora koji su zadu┼żeni da rukuju izvodima iz bira─Źkog spiska dozvoljeno je da upisivanjem crtica na posebnom listu hartije, vode evidenciju o izlaznosti bira─Źa i da podatke o izlaznosti saopštavaju svim ─Źlanovima bira─Źkog odbora.

Zabranjeno je i da ─Źlanovi bira─Źkog odbora dopisuju bira─Źe u izvod iz bira─Źkog spiska.

Bira─Źi na glasanje moraju poneti va┼że─çu li─Źnu kartu ili pasoš. Kako su naveli u organizaciji Crta, ako su im ova dokumenta istekla, a bira─Ź nije dobio nova do izbornog dana, identitet mo┼że dokazati isteklim dokumentom i potvrdom MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje novog.

Bugarski voz

Na izborima u Srbiji na dan glasanja zabele┼żen je niz slu─Źajeva takozvanog bugarskog voza, koji funkcioniše tako što osoba dobije popunjen listi─ç, njega ubaci u kutiju, a sa bira─Źkog mesta iznese nepopunjen listi─ç, da ga slede─çem i tako sve dok ima vagona.

Ovo je tako─Ĺe metod svojevrsne kra─Ĺe izbora i zabranjen je svuda, pa i u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE