Obrenovac, 25.02.2024

DA POMOGNU SEBI


Izvor: Nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 03.12.2022.
Srbija i EU potpisali sporazum o budu─çem finansiranju Srbije u iznosu od milijardu evra

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Predstavnici Srbije i Evropske unije potpisali su danas sporazum o okvirnom finansijskom partnerstvu, projekat evropske podrške upravljanju migracijama sa naglaskom na pristup zdravstvenoj zaštiti i projekat evropske podrške upravljanju migracionim tokovima i ja─Źanju grani─Źnim kontrolama, a ovom ─Źinu su prisustvovali komesar EU-a za susedstvo i proširenje Oliver Varheji i predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç, saopštio je EU info centar.

Sporazumima je obezbe─Ĺeno budu─çe finansiranje Srbije od milijardu evra, a kroz nove projekte Srbiji se daje podrška upravljanju migracijama i granicom.

Sporazum o okvirnom finansijskom partnerstvu, tak zvanom FFPA sporazum, postavlja pravni okvir za buduc╠üe sporazume o finansiranju pretpristupnih fondova EU za Srbiju, a potpisali su ga ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele ┼Żofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miš─Źevic╠ü.

Kako je saopšteno, FFPA postavlja osnovu za finansiranje Srbije u vrednosti više od milijardu evra do 2027. godine, a realizacija projekata iz ovih fondova mo┼że da traje dosta du┼że, ─Źak i posle 2030.

Sredstva c╠üe, navodi se, pomoc╠üi da reforme u vezi sa pristupanjem EU napreduju u korist gra─Ĺana, preduzec╠üa u Srbiji i širem regionu.

Predpomoc╠ü c╠üe biti usmerena ka promovisanju dugoro─Źnih ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji zasnovanih na zelenoj i digitalnoj tranziciji, a sredstva c╠üe unaprediti veštine, obuku i moguc╠ünosti zapošljavanja, podstac╠üi konkurentnu i inovativnu srpsku privredu, sna┼żno podr┼żati reforme vladavine prava i promovisati bezbednost i sigurnost gra─Ĺana.

Kako je saopštio EU info centar, uskoro c╠üe biti potpisani ugovori o finansiranju prvog paketa od gotovo 200 miliona evra koji podr┼żava reforme u oblastima pravosu─Ĺa, javne uprave, reforme socijalnih usluga, ┼żivotne sredine i Zelene agende, uklju─Źujuc╠üi bud┼żetsku podršku Srbiji od 165 miliona evra za pomoc╠ü u prevazila┼żenju trenutne energetske krize.

Okvirni sporazum, dodaje se, predstavlja samo deo pomoc╠üi EU Srbiji, a ekonomski investicioni plan podr┼żava povec╠üanje finansiranja i ulaganja kroz regionalne programe u oblastima infrastrukture, ┼żivotne sredine, energetske i transportne povezanosti i razvoja poslovanja.

Projekat podrške EU upravljanju migracijama sa fokusom na pristup zdravstvenoj zaštiti za migrante, koji je vredan 3,6 miliona evra, za cilj ima pru┼żanje usluga primarne zdravstvene zaštite u svim prihvatnim centrima i centrima za azil kroz zapošljavanje medicinskog osoblja, snabdevanje lekovima i sanitarnim i higijenskim nadzorom smeštajnih objekata.

Drugi danas potpisani projekat, onaj o podršci EU upravljanju migracijama sa naglaskom na ja─Źanje upravljanja migracijama i kontrole granica vredan je 6,3 miliona evra,  bi─çe realizovan u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Me─Ĺunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Cilj ovog projekta je da podr┼żi kapacitete Srbije da upravlja migracionim tokovima i grani─Źnim kontrolama, a njegove aktivnosti imaju za cilj da podr┼że Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da identifikuje i registruje neregularne migrante, da otkrivaju krijum─Źarenje migranata i identifikuju falsifikovana dokumenta, obezbe─Ĺujuc╠üi opremu i tehni─Źku pomoc╠ü.

Projekat c╠üe tako─Ĺe finansirati raspore─Ĺivanje gostujuc╠üih slu┼żbenika zemalja ─Źlanica EU i slu┼żbenika grani─Źne policije Srbije kako bi se spre─Źili neregularni ulasci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE