Obrenovac, 02.07.2022

BEOGRADSKI IZBORI 17. APRILA ?


Izvor: nova.rs/Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2022.
Ponovljeni izbori zbog nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu trebalo bi da se održe najkasnije u nedelju, 17. aprila

Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs


Na biračkim mestima, na kojima se utvrdi da je bilo nepravilnosti koje su osnov za ponavljanje sprovođenja glasanja, izbori će morati da se ponove, a rok za to već teče.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, nakon zatvaranja biračkih mesta u prvom terminu održavanja izbora (što je bilo u nedelju, 4. aprila u 20h), teče rok od 72 sata za podnošenje prigovora Gradskoj izbornoj komisiji o svim zabeleženim nepravilnostima.

Prigovore mogu podneti podnosioci izbornih lista, ali i sami birači na određenim mestima, prenosi list "Danas".

Taj rok ističe večeras (sreda, 6. april, u 20 sati), a zatim počinje da teče zakonski rok da GIK donese rešenja o podnetim prigovorima. GIK takođe ima tri dana, odnosno 72 sata da donese ova rešenja.

„O prigovoru na glasanje na biračkom mestu odlučuje izborna komisija, koja je dužna da u roku od 72 časa od prijema prigovora donose rešenje po tom prigovoru i objavi ga na veb-prezentaciji“, navodi se u Zakonu.

Taj rok isteći će u subotu 9. aprila, u 20 sati. Ukoliko se utvrdi da je bilo nepravilnosti, i odredi koja su to biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje, rok za raspisivanje ponovljenih izbora na tim mestima je deset dana.

Ipak, kako se izbori po zakonu uvek organizuju nedeljom, ponovljeno glasanje bi moralo da se organizuje najkasnije 17. aprila.

Prema ovim rokovima i zakonskim odredbama, teško bi bilo i zamisliti da bi ponovljeno glasanje moglo da se održi ranije.

Alternativa je da, kao što su se pojavila pojedina tumačenja, izbori budu ponovljeni za celu teritoriju Beograda, a u tom slučaju rokovi su drugačiji.

Podsećamo, predstavnici većeg dela opozicije zalažu se za to da se glasanje ponovi na barem 128 biračkih mesta za koja su prijavili nepravilnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE