Obrenovac, 25.02.2024

PROBLEM


Izvor: N1/FoNet/Lokalne novine | Obrenovac, 08.08.2022.
Moskva obavestila Va┼íington da se privremeno povla─Źi iz START

Foto:Shutterstock


Moskva je obavestila Vašington da privremeno povla─Źi iz inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu o smanjenju strateškog naoru┼żanja (START) svoje objekte koji podle┼żu inspekcijama prema ovom sporazumu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ruska Federacija je 8. avgusta 2022. godine diplomatskim kanalima zvani─Źno obavestila SAD da naša zemlja privremeno povla─Źi svoje objekte koji podle┼żu inspekcijama po ovom sporazumu iz inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu START. Ovo izuze─çe se odnosi i na objekte na kojima se mogu sprovoditi prikazi predvi─Ĺeni sporazumom“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Sputnjik, u saopštenju se dodaje da je Rusija u potpunosti posve─çena poštovanju odredbi Sporazuma koji je najva┼żniji instrument za odr┼żavanje me─Ĺunarodne bezbednosti.

Ministarstvo dodaje da je Rusija bila prinu─Ĺena da privremeno povu─Źe svoje objekte iz inspekcija zbog dejstava SAD koje Rusiji fakti─Źki oduzimaju pravo na inspekcije na ameri─Źkom tlu.

„Ruska Federacija je sada prinu─Ĺena da pribegne ovoj meri kao rezultat uporne ┼żelje Vašingtona da implicitno postigne ponovno pokretanje inspekcijskih aktivnosti pod uslovima koji ne uzimaju u obzir postoje─çe realnosti, stvaraju jednostrane prednosti za SAD i fakti─Źki lišavaju Rusku Federaciju prava da vrši inspekcije na ameri─Źkom tlu“, isti─Źe se u saopštenju.

Moskva je pokrenula pitanje pred SAD da antiruske sankcije krše paritet u inspekcijama prema Sporazumu, ali nije dobila odgovor, dodaje Ministarstvo.

„Kao rezultat jednostranih antiruskih restriktivnih mera preduzetih na predlog Vašingtona, prekinut je normalan vazdušni saobra─çaj izme─Ĺu Rusije i SAD, a vazdušni prostor dr┼żava koje su saveznici i partneri SAD je zatvoren za ruske avione koji dopremaju ruske inspektorske timove na ta─Źke ulaza na ameri─Źkoj teritoriji“, navodi se u saopštenju i dodaje da „sli─Źnih prepreka za dolazak ameri─Źkih inspektora u Rusiju nema“.

Sporazum izme─Ĺu Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograni─Źavanje strateškog ofanzivnog naoru┼żanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu. Ovaj sporazum zamenio je Ugovor o strateškom ofanzivnom naoru┼żanju iz 1991. godine i, nakon stupanja na snagu, zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produ┼żenju Ugovora na pet godina.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE