Obrenovac, 02.07.2022

ILI-ILI


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2022.
Srbija ne može na 2 stolice, proruski stav nespojiv sa statusom kandidata

Foto:Profimedia


Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je, pred dolazak u Beograd, da je "u ekonomskom i političkom smislu, društvo u Srbiji bliže Nemačkoj i Evropskoj uniji nego Rusiji" i da Srbija "ne može da sedi na dve stolice".

„Naša finansijska podrška i ulaganja su veća. Takodje nas zanima ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje. Razume se da su sredstva koja dajemo i naš angažman u zemljama kandidatima veći nego u zemljama koje su na primer deo Istočnog partnerstva“, rekao je Saracin za list Danas.

On je naglasio da je „sasvim jasno da je nakon napada Rusije na Ukrajinu proruski stav nespojiv sa statusom kandidata“.

„Ne možete sedeti na dve stolice koje su miljama udaljene jedna od druge. Osim toga, smatram da Srbija i te kako zna da je u njenom interesu da se što pre oslobodi svih zavisnosti od beskrupuloznog režima“, rekao je Saracin.

Kako je dodao, "naravno da ima i reprekusije na odluke privrednih subjekata da li zemlja nepovratno drži evropski kurs ili ne".

"To je prosto pitanje procene rizika i koristi. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, privrednici se raspituju da li se Srbija kao investiciona destinacija priključila evropskim stavovima i da li će to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoj stav", rekao je Saracin.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE