Obrenovac, 19.07.2024

EU PRIZNALA


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2022.
Kasni se sa sprovo─Ĺenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije

Foto:Shutterstock


Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominju─çi da se radi o "tehni─Źkim razlozima".

„Krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju sporazuma o energetici i mape puta je u rukama dveju strana“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

Kosovo i Srbija usaglasili su se 21. juna da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su u okviru dijaloga postigli 2013.godine.

Ovom mapom puta treba da se reguliše pitanje snabdevanja i naplate elektri─Źne energije za ─Źetiri opštine na severu Kosova, gde ┼żivi ve─çinsko srpsko stanovništvo koje ;ra─Źune za utrošenu elektri─Źnu energiju ne pla─çaju više od dve decenije.

Dugove je od 2017. godine pokrivao Kosovski operator za prenos i tr┼żište elektri─Źne energije (KOSTT), odnosno vlada Kosova.

Do tada su dug za sever paušalno pla─çali gra─Ĺani Kosova iz ostalih opština ju┼żno od Ibra, tako što su im ra─Źuni bili ve─çi za 3,5 odsto, me─Ĺutim, utvr─Ĺeno je da je ta praksa bila nezakonita.

Zvani─Źnici institucija iz oblasti energetskog sektora na Kosovu navode kako su ispunili svoj dogovor, odnosno da je dodeljena licenca srpskoj kompaniji Elektrosever, ─Źije je formiranje dogovoreno sporazumom Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Elektosever je licencu dobio u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i sada ─çe mo─çi da pru┼ża usluge distribucije.

Naredni korak je trebao da bude da kompanija Elektrosever u roku od sedam dana dostavi KEDS-u i KOSTT-u najnovije dostupne podatke o potroša─Źima na severu Kosova.

Iz KOSTT za RSE navode kako te podatke još uvek nisu dobili.

Sa druge strane iz EU navode da su KOSTT, KEDS i Elektrosever u redovnoj komunikaciji i dodaju da je EU spremna da pomogne stranama oko otvorenih pitanja.

Iz kompanije Elektrosever niko nije odgovorio na pitanje RSE oko kašnjenja realizacije mape puta za realizaciju energetskih sporazuma.

Ranije su iz Elektroprivrede Srbije za RSE naveli da licenca njihove ─çerke firme još nije operativna i da nema potroša─Źe.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za RSE 8. avgusta rekao da Priština nema moguc╠ünost da tokom predstojec╠üe zime pla─ça ra─Źune za sever Kosova.

„Znam da ukoliko isklju─Źimo sever Kosova, iz ugla snabdevanja elektri─Źnom energijom, odmah bi po─Źela kampanja da postoji humanitarna kriza na severu, što bi stvorilo povod za dve vrste intervencija“, rekao je on.

Prema podacima Kosova, gubicima samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE