Obrenovac, 02.07.2022

GIMNASTIKA


Izvor: nova.rs/Vlasta Vukićević/Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2022.
Brnabić i Berbok: Očuvanje mira na Zapadnom Balkanu ključ za napredak regiona

Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC


Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok, a njih dve saglasne su da su očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona, kao i da je Nemačka jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

„Na sastanku je apostrofirano da je Savezna Republika Nemačka izuzetno važan partner Srbije u pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, kao i jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Republici Srbiji, i ujedno su najveći srpski spoljnotrgovinski partneri sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra tokom prethodne godine.

Na sastanku je posebno naglašeno da je uočen porast od 22 odsto u osnosu na 2020. godinu, što je jasan pokazatelj da "već dobra trgovinska saradnja ide uzlaznom putanjom".

Brnabić je naglasila značaj podrške Savezne Republike Nemačke na našem evropskom putu, s obzirom da je to glavni spoljnopolitički cilj Srbije.

Još jedna od tema sastanka bilo je i stanje u regionu Zapadnog Balkana i obe strane su se saglasile da su očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona. Berbok je naglasila da je u nemačkoj Vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan, Manuel Zaracin, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku.

Ššada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Berbok je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i s tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE