Obrenovac, 25.02.2024

EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA NAJNOVIJI IZVEŠTAJ O SRBIJI


Izvor: Radio Slobodna Evropa/Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2022.
Evo šta su nam sve ZAMERILI

Foto:Shutterstock


Stopa uskla─Ĺenosti Srbije sa evropskom zajedni─Źkom spoljnom politikom je "zna─Źajno smanjena" i od 64 odsto, koliko je obele┼żila u 2020, a uskla─Ĺenost je pala na 45 odsto.

Ovo su, izme─Ĺu ostalog, navodi iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji koji ─çe biti objavljen 12. oktobra, a u ─Źiji nacrt je imao uvid Radio Slobodna Evropa (RSE).

U nacrtu se podvla─Źi da se Srbija nije uskladila sa sankcijama protiv Rusije, koje je Evropska unija (EU) uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

- Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopoliti─Źkim stavom EU. Od Srbije se o─Źekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovara─Źkim okvirom Srbije - navodi se u dokumentu.

Odnosi sa susedima

Što se ti─Źe regionalne saradnje, u izveštaju o Srbiji se ocenjuje da je zemlja ostala posve─çena unapre─Ĺenju bilateralnih odnosa.

Me─Ĺutim, spominje se da su odnosi sa sa Hrvatskom "sve više zategnuti uz povremene politi─Źke sukobe."

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom se u dokumentu ocenjuju "izazovnim", ali se naglašava da su obe strane nagovestile vec´u spremnost za resetovanje odnosa i napore na rešavanju otvorenih pitanja.

Dogovor sa Kosovom klju─Źan i hitan

Poseban odlomak se odnosi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

Spominje se da je u proteklom periodu došlo do susreta glavnih pregovara─Źa i jedan sastanak na nivou lidera, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça i premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija.

Ipak, dodaje se da nema konkretnog napretka u pregovorima o sveobuhvatnom i zakonski obaveznog sporazuma. Putem ovog dokumenta pozivaju se Kosovo i Srbija da se "bez daljeg odlaganja" konstruktivno anga┼żuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno-obavezujuc´em sporazumu o normalizaciji.

Postizanje takvog sporazuma je "hitno i klju─Źno", navodi se u izveštaju, kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.

Borba protiv korupcije

Kada je re─Ź o borbi protiv korupcije, u izveštaju se naglašava da je Srbija u─Źinila samo "ograni─Źeni napredak", piše RSE.

Sa tim u vezi, spominje se da je broj novih istraga i kona─Źnih presuda pove─çan u 2021. u pore─Ĺenu sa godinom ranije, ali da je pao broj prvostepenih optu┼żnica.

Na polju borbe protiv korupcije se ocenjuje da je obele┼żen neki napredak, Naglašava se da je neznatno pove─çan broj optu┼żnica i prvostepenih presuda u slu─Źajevima visokog profila.

Navodi se da Srbija treba da poja─Źa prevenciju i suzbijanje korupcije te pove─çava kona─Źnu konfiskaciju imovine u predmetima visokog profila.

- Oni sektori koji su najranjiviji korupciji zahtevaju ciljane procene rizika i posve─çene akcije - ocenjuje se u dokumentu.

Lošu ocenu je Srbija dobila i po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala gde se ka┼że da je obele┼żen samo "ograni─Źen napredak".

Spominje se da je u proteklom periodu pove─çan broj novih istraga i kona─Źnih presuda ali da je opao broj optu┼żnica i prvostepenih presuda. Tako─Ĺe se ka┼że da je ograni─Źen broj zaplena i kona─Źnih konfiskacija.

Priznaje se da je nivo razumevanja i pristup konfiskaciji poboljšan što bi, kako se navodi u izveštaju, trebalo da dovede do boljih rezultata u budu─çnosti.

Sloboda izra┼żavanja

Kako navodi RSE u izveštaju stoji da nikakav napredak nije obele┼żen u slobodi izra┼żavanja.

Stru─Źnjaci Evropske komisije u izveštaju podvla─Źe da su zabrinjavaju─çi slu─Źajevi pretnji i nasilja nad novinarima, te se naglašava da treba dodatno oja─Źati u praksi nesmetano ostvarivanje slobode izra┼żavanja.

U dokumentu se podse─ça da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelilo sve ─Źetiri nacionalne frekvencije istim televizijskim kanalima kao i u prethodnom periodu, u kom su svi dobijali opomene od REM-a zbog kršenja zakonskih obaveza.

U izveštaju se ponavlja ocena Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) nakon izbora u Srbiji da je javni servis ravnopravno pokrivao aktivnosti kampanje svih u─Źesnika, ali je pru┼żio ogromnu nekriti─Źku pokrivenost javnim zvani─Źnicima koji su tako─Ĺe bili kandidati na izborima.

Europride

U poglavlju koje se odnosi na osnovna prava, veliki deo se posve─çuje organizaciji Europride u Srbiji 17. septembra za koje se tvrdi da je odr┼żavanje manifestacije bilo neizvesno do poslednjeg trenutka.

Sa tim u vezi, ocenjuje se da je komunikacija vlasti oko ove manifestacije bila "kontradiktorna".

- Dok su vlasti odr┼żavale kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rešenje, ostali su neobavezni u pogledu odr┼żavanja parade sa zvani─Źnom dozvolom - navodi se u izveštaju Evropske komisije za Srbiju.

Da podsetimo, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovi─ç izjavila je ranije je da ─çe izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu biti "obojen kritikom" zbog spoljne politike Srbije, bez obzira na ostvareni napredak.

Joksimovi─ç je gostuju─çi na RTS-u istakla da se predugo svi pitaju koliko je Srbija bli┼ża Evropskoj uniji, a da bi trebalo pitati i "gde je EU što se ti─Źe Zapadnog Balkana sa svojim porukama i radom i ozbiljnoš─çu da se ovaj proces ubrza".

Izveštaji o svakoj zemlji pojedina─Źno pokrivaju period od godinu dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE