Obrenovac, 25.02.2024

ŠTA PIŠE, KOGA BRIGA


Izvor: Nova.rs/Slobodna Evropa/Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2022.
Bez pomena priznanja i ─Źlanstva u UN

Foto:Shutterstock


Jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritoritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje dr┼żavnih simbola i poseban aran┼żman za srpsku zajednicu na Kosovu, klju─Źni su elementi predloga koji je na stolu u Prištini i Beogradu.

Mogu─çnost me─Ĺusobnog priznanja ili ─Źlanstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), za šta se javno zala┼żu kosovski politi─Źari, ne pominju se u dokumentu u koji je uvid imao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Re─Ź je o prvoj verziji plana koje su strane dobile krajem leta, a koji je u javnosti poznat kao francusko-nema─Źki predlog za dijalog.

Nekoliko izvora u Briselu i klju─Źnim evropskim prestonicama je potvrdilo verodostojnost teksta u koji RSE ima uvid.

Od kraja leta kada je predat stranama, ovaj predlog slu┼żi kao osnova za razgovore u susretima lidera u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Iako je nekoliko verzija objavljeno u proteklom periodu u medijima, klju─Źni akteri u Briselu, Beogradu ili Prištini ni jednom nisu potvrdili autenti─Źnost tekstova, iako su priznali da novi takozvani francusko-nema─Źki plan postoji.

Na marginama samita EU-Zapadni Balkan, šef evropske diplomatije Josep Borrell (┼Żozep Borelj) je novinarima potvrdio da su Kosovo i Srbija dobile a┼żuriranu verziju ovog predloga.

Izvori RSE su rekli da iako nova verzija sadr┼żi promene, one nisu suštinske te da klju─Źni elementi iz na─Źelnog plana ostaju isti.

Poznat kao francusko-nema─Źki predlog, u briselskim kuloarima ali i re─Źniku ┼żvani─Źnika ovaj dokument nosi naziv: „Predlog Evropske unije podr┼żan od strane Francuske, Nema─Źke i Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava (SAD)“.

Predlog kojim raspola┼żu strane ima deset ta─Źaka i smatra se na─Źelnim dogovorom strana, koji otvara put za nastavak dijaloga i nakon eventualnog postizanja sporazuma, i novim dogovorima koji bi proizišli iz ovog dokumenta.

Stoga se u jednom paragrafu plana ka┼że da dok sadašnji osnovni sporazum (u slu─Źaju da bude postignut, prim.red.) predstavlja va┼żan korak normalizacije, obe strane c╠üe nastaviti sa novim zamahom proces dijaloga koji predvodi EU, a koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujuc╠üeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

U tekstu se navodi da se strane sla┼żu ovim dogovorom, svesne da su nepovredivost granica i teritorijalni integritet i suverenitet i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslovi za mir.

Tako─Ĺe se navodi da se sporazum sklapa „polazec╠üi od istorijskih ─Źinjenica i ne dovodec╠üi u pitanje razli─Źite poglede strana na fundamentalna pitanja, uklju─Źujuc╠üi i statusna pitanja“.

Jednaka prava uz priznanje simbola

U tekstu se ka┼że da ─çe strane me─Ĺusobno razvijati dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava, a predvi─Ĺa se priznanje dr┼żavnih simbola.

„Obe strane c╠üe me─Ĺusobno priznati svoje odgovarajuc╠üe dokumente i nacionalne simbole uklju─Źujuc╠üi pasoše, diplome registarske tablice i carinske pe─Źate“, stoji u predlogu.

Navodi se tako─Ĺe da ─çe se obe strane rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih dr┼żava, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacija.

Sporove izme─Ĺu sebe, kako se podvla─Źi u tekstu, Kosovo i Srbija ─çe rešavati u skladu sa Poveljom UN, isklju─Źivo mirnim sredstvima i uzdr┼żavati se od pretnje ili upotrebe sile.

Kosovo i Srbija – nezavisno na me─Ĺunarodnoj sceni

U tekstu predloga se predvi─Ĺa da obe strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne mo┼że predstavljati drugu u me─Ĺunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Eksplicitno se ka┼że da se Srbija nec╠üe protiviti ─Źlanstvu Kosova u bilo kojoj me─Ĺunarodnoj organizaciji.

Ovaj elemenat predstavlja korak dalje u upore─Ĺenju sa briselskim sporazumom gde se evetualna blokada odnosi jedino na Evropski put, a ne na me─Ĺunarodne organizacije.

Poseban aran┼żman za srpsku zajednicu i SPC na Kosovu

Jedan od ─Źlanova predloga predvi─Ĺa i eventualna rešenja za status srpske zajednice na Kosovu.

Ne spominje se eksplicitno Zajednica opština sa srpskom vec╠üinom na Kosovu koja je klju─Źni kamen spoticanja kako me─Ĺu stranama tako i izme─Ĺu Prištine i Brisela zbog odbijanja kosovskih vlasti da po─Źnu sa primenom ovog dogovora.

„Obe strane se obavezuju da c╠üe uspostaviti posebne aran┼żmane i garancije u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajuc╠üi se na postojec╠üa evropska iskustva kako bi obezbedili odgovarajuc╠üi nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pru┼żanje usluga u odre─Ĺenim oblastima, uklju─Źujuc╠üi moguc╠ünost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova“, ka┼że se u predlogu EU koji je podr┼żan od strane Francuske, Nema─Źke i SAD.

Tako─Ĺe se u takozvanom francusko-nemackom predlogu predvi─Ĺa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i pru┼żanje sna┼żnog nivoa zaštite srpskom verskom i kulturnom nasle─Ĺu i verskim objektima, u skladu sa postojec╠üim evropskim modelima.

Produbljivanje saradnje na svim nivoima

U predlogu se ka┼że da ─çe strane produbiti saradnju u više oblasti poput: ekonomije, nauke i tehnologije, transporta i povezanosti, odnosa u pravosu─Ĺu i sprovo─Ĺenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstvene kulture, religije i sporta, kao i u zaštiti ┼żivotne sredine.

Posebno se navodi potreba saradnje po pitanju nestalih, prava raseljenih lica, kao i druge sli─Źne oblasti. Ta pitanja bi trebalo rešavati kroz zaklju─Źivanje konkretnih sporazuma.

Predvi─Ĺa se da detalji budu dogovoreni u dodatnim sporazumima koji c╠üe biti biti olakšani dijalogom predvo─Ĺenim EU.

Tako─Ĺe se spominje da obe strane uzimaju u obzir posvec╠üenost EU i drugih donatora uspostavljanju posebnog paketa finansijske podrške za investicije za zajedni─Źke projekte strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim klju─Źnim oblastima.

Stalne diplomatske misije u sedištima respektivnih vlada

Predlogom se predvi─Ĺa razmena stalnih misija, koje ─çe biti osnovane u sedištu srpske odnosno kosovske vlade. Tako─Ĺe se predvi─Ĺa da se prakti─Źna pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biti obra─Ĺena posebno.

Trenutno Srbija i Kosovo imaju svoje oficire za vezu u skladu sa dogovorom koje su strane postigle u maju 2013.

Kancelarije za vezu su prema tom sporazumu locirane u prostorijama kancelarije odnosno delegacije EU u obe zemlje.

Dogovor o svim prethodnim sporazumima

Poslednji ─Źlan ovog plana se odnosi na primenu dogovorenih elemenata kako u ovom predlogu tako i Briselskom dogovoru.

Navodi se da ─çe strane uspostaviti zajedni─Źki komitet, kojim ─çe predsedavati EU, za prac╠üenje sprovo─Ĺenja ovog sporazuma. Tako─Ĺe se podvla─Źi da obe strane potvr─Ĺuju svoju obavezu da sprovedu sve prethodne sporazume o dijalogu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE