Obrenovac, 07.06.2023

U SRBIJI VLADA PRAVO


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2022.
EK: Srbija napredovala u vladavini prava, zabrinjava oblast slobode medija

Foto:REUTERS/Yves Herman


Evropska komisija pripremila je izveštaj o vladavini prava u Srbiji, tzv. ”nonpejepr”, kojim se konstatuje da je Srbija u prethodnih šest meseci napravila va┼żan korak ka ”nezavisnosti i odgovornosti pravosu─Ĺa” i da je ustavna refroma ”uspešno okon─Źana”.

U izveštaju se pohvaljuje saradnja Srbije sa EU u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i upravljanja migracijama, ali i ”ponavlja zabrinutost” zbog stanja u oblasti slobode medija i izra┼żavanja.

U izveštaju Evropske komisije, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuju se i ”brojna kašnjenja” u sprovo─Ĺenju akcionih planova i premeni usvojenih zakona i poziva na dalje produbljivanje i konsolidaciju reformi u Srbiji.

”Da bi se reforme produbile, potreban je dalji rad i politi─Źka posve─çenost i rešavanje nedostataka, posebno u klju─Źnim oblastima kao što su pravosu─Ĺe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda medija i procesuiranje ratnih zlo─Źina pred doma─çim sudovima”, navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Evropska komisija u svom izvestaju, koji ─çe u petak biti dat zemljama ─Źlanicama na razmatranje u okviru radne grupe za proširenje, konstatuje da je prioritet daljeg ukupnog napretka Srbije u pristupnim pregovorima ispunjenje prelaznih merila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i slobode ( poglavlja 23 i 24) i da ni jedno poglavlje u pristupnim pregovorima ne─çe biti zatvoreno pre nego što Srbija napreduje u ovim oblastima.

Izveštaj navodi da su u Srbiji 3. aprila odr┼żani predsedni─Źki i vanredni parlamentarni izbori, da su tokom kampanje ”osnovne slobode u velikoj meri poštovane”, ali i da su postojali ”odre─Ĺeni nedostaci” koji su doveli do ”favorizovanja aktuelnih nosilaca vlasti”.

U okviru poglavlja 23, navodi se i da je ustavna reforma u Srbiji ”uspešno završena” u februaru 2022 . godine i da sada treba ubrzati rad na implementaciji zakona kako bi se osigurala nezavisnost pravosu─Ĺa.

Dodaje se da i dalje postoje ”zna─Źajni izazovi i kašnjenja” u implementaciji zakona u oblasti nepristrasnosti, odgovornosti, efikasnosti i profesionalizma pravosu─Ĺa, pristupa pravdi i visokokvalitetne obuke.

”Trenutni sistem zapošljavanja, premeštaja i unapre─Ĺenja sudija i tu┼żilaca tek treba da se revidira kako bi se osiguralo da su karijere u potpunosti zasnovane na zaslugama. Preduzet je niz koraka kako bi se smanjio prostor za politi─Źki uticaj na pravosu─Ĺe, ali postoje brojni slu─Źajevi u kojima je to i dalje problemati─Źno”, navodi Evropska komisija .

Komisija konstatuje i da je broj starih izvršnih predmeta nastavio da se smanjuje, što je pozitivno uticalo na efikasnost sudova u Srbiji, ali i ukazuje na ─Źinjenicu da i dalje postoji veliki broj nerešenih predmeta pred ustavnim sudom, a neki slu─Źajevi datiraju pre 2017. godine.

U izveštaju se navodi da je u Srbiji usvojena i nova Strategija za procesuiranje ratnih zlo─Źina za period 2021-2026, ali i da ”odre─Ĺeni broj srpskih politi─Źkih partija i li─Źnosti, uklju─Źuju─ç─ç i ministarski nivo, nastavlja je da pru┼ża podršku osu─Ĺenim ratnim zlo─Źincima”.

Kada je re─Ź o prevenciji i suzbijanju korupcije, Evropska komisija zemljama ─Źlanicama ukazuje na ─Źinjenicu da je Srbija uvela izmene u cilju poboljšanja dosadašnjeg rada i da bele┼żi ”blagi porast broja optu┼żnica i pravosna┼żnih presuda za slu─Źajeve korupcije na visokom nivou”.

Istovremeno, naglašva se da Srbija tek treba da usvoji novu sveobuhvatnu antikorupcijsku strategiju zasnovanu na kredibilnom i realnom akcionom planu i efikasnim mehanizmom koordinacije.

”U vezi sa slobodom medija, radna grupa za bezbednost novinara je nastavila da se sastaje, me─Ĺutim, slu─Źajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost, a sveukupno okru┼żenje za nesmetano ostvarivanje slobode izra┼żavanja i dalje treba dodatno oja─Źati u praksi”, navodi se u delu izveštaja Komisije o slobodi izra┼żavanja i medija u Srbiji uz nagalsak na sve ve─çem kašnjenju u sprovo─Ĺenje medijske strategije.

Kada je re─Ź o poglavlju 24, Evriopska komsija konstatuje da je pove─çan je administrativni kapacitet Tu┼żilaštva za organizovani kriminal i da su uvedene izmene u cilju poboljšanja merenja evidencija istraga, krivi─Źnog gonjenja i osuda u slu─Źajevima teškog i organizovanog kriminala, uklju─Źuju─çi slu─Źajeve pranja novca.

Navodi se dobra saradnja Srbije sa Interpolom i Evropolom, a posebno u oblasti borbe protiv trgovine oru┼żjem, drogama i borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Kada je re─Ź o viznoj politici, Komisija kostatuje da je ona u Srbiji ”samo delimi─Źno uskla─Ĺena sa EU” i da tu nisu preduzeti koraci za rešavaje takvog stanja.

”U drugim oblastima migracija, Srbija je igrala aktivnu i konstruktivnu ulogu u upravljanju mešovitim migracionim tokovima ka EU i efikasno sara─Ĺivala sa svojim susedima i dr┼żavama ─Źlanicama EU. Nastavljeni su napori da se ugosti i primi zna─Źajan broj dr┼żavljana tre─çih zemalja koje podr┼żava EU”, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Dodaje se da je Srbija odlu─Źila i da raseljenim licima iz Ukrajine dodeli privremenu zaštitu na godinu dana, kao i da ”na zadovoljavaju─çi na─Źin sprovodi sporazum o readmisiji”.

Evropska komisija dva puta godišnje procenjuje stanje vladavine prava u Srbiji, jednom u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji i drugi put u okviru tzv. ”nonpejepra” namenjenog isklju─Źivo zemljama ─Źlanicama koje bi na osnovu toga trebalo da odlu─Źju o daljim koracima Srbije na putu evropintegracija.

Slede─ça šansa da Srbija otvori novi klaster u pristupnim pregovorima, ukoliko dobije ”zeleno svetlo” zemalja ─Źlanica bila bi u junu ove godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE