Obrenovac, 02.07.2022

KOMITET SAVETA EVROPE


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2022.
Mnogo optu┼żbi na ra─Źun srpske policije za torturu

Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER


Komitet Saveta Evrope za prevenciju mu─Źenja i nehumanog postupanja i ka┼żnjavanja je objavio izveštaj o poseti Srbiji od 9. do 19. marta 2021. godine, kao i o reakciji vlasti.

Kako se navodi na sajtu Saveta Evrope, a prenosi N1, oni su primili zna─Źajan broj, kako ka┼żu, kredibilnih optu┼żbi za torturu i druge forme lošeg opho─Ĺenja prema uhapšenima od strane policije. U tim optu┼żbama se pominju šamari, udarci, šutiranje, udaranje pendrekom, kao i primena elektrošokova i stavljanje uhapšenih u neprijatan polo┼żaj tokom policijskih saslušanja.

Dodaje se da su navodi potkrepljeni dokumentacijom iz policijskih stanica, kao i izveštajima o povredama koje su sastavili slu┼żbenici zatvorske ambulante u trenutku prijema osumnji─Źenih u zatvor.

Srpskim vlastima je preporu─Źeno uvo─Ĺenje odlu─Źnijih mera za iskorenjivanje policijskog zlostavljanja, poput uvo─Ĺenja istra┼żnog postupka ispitivanja osumnji─Źenih za krivi─Źna dela i obavezno audio i video snimanje policijskih saslušanja.

"Na osnovu analize brojnih istra┼żnih spisa, utvr─Ĺeno je da istrage tu┼żilaštva i nadzornog mehanizma policije, a u vezi sa navodima o zlostavljanju, nisu bile u skladu sa kriterijuma delotvornosti koji su, izme─Ĺu ostalog, navedeni u obaveznom uputstvu koje je doneo Republi─Źki javni tu┼żilac 2018. godine. Takve istrage moraju biti temeljnije, sveobuhvatnije i ekspeditivnije", navodi se u izveštaju.

Što se ti─Źe zatvora, u izveštaju se pozdravljaju mere koje su preduzele srpske vlasti da smanje prenatrpanost zatvora i unaprede zatvorsku infrastrukturu. Ipak, dodaju, u pojedinim delovima Okru┼żnog zatvora u Beogradu i zatvora u Po┼żarevcu je i dalje prisutna prenatrpanost, kao i loši uslovi pritvora, poput sku─Źenih, dotrajalih i nehigijenskih ─çelija i sanitarnih ─Źvorova.

Tako─Ĺe, komitet Saveta Evrope je primio optu┼żbe za prekomernu upotrebu sile prema zatvorenicima od strane stra┼żara u Pan─Źevu i Po┼żarevcu i tim povodim preporu─Źio preduzimanje radnji koje bi osigurale da se svi zatvorski slu┼żbenici striktno pridr┼żavali odredbi Pravilnika o merama o─Źuvanja reda i bezbednosti u ustanovama za izvršenje krivi─Źnih sankcija. Komitet je još utvrdio da su u zatvorima i dalje prisutni nasilje i zastrašivanje me─Ĺu zatvorenicima i pozvao srpske vlasti da uspostave efikasnu nacionalnu strategiju za rešavanje ovog problema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE