Obrenovac, 02.07.2022

REKLI SU O NAMA...


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2022.
Korupcija u vladi, politi─Źki pritisak na pravosu─Ĺe

Foto:EPA/MIKE THEILER


Ameri─Źko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ve─Źeras da su u Srbiji uo─Źena ograni─Źenja slobode izra┼żavanja i medija, politi─Źki pritisak na pravosu─Ĺe, kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vladi.

Stejt department je u izveštaju o globalnom stanju ljudskih prava za 2021. godinu u delu o Srbiji pomenuo „ozbiljna ograni─Źenja slobode izra┼żavanja i medija, uklju─Źuju─çi nasilje, pretnje i bezrazlo┼żna hapšenja i krivi─Źno gonjenje novinara, kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vladi“.

U dokumentu se ukazuje i na krivi─Źna dela koja uklju─Źuju nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditetom, kao i zlo─Źine, uklju─Źuju─çi nasilje, protiv zajednice LGBT.

Iako su vlasti preduzele mere da krivi─Źno gone i kazne po─Źinioce kršenja ljudskih prava, ipak brojni posmatra─Źi smatraju da su mnogi „slu─Źajevi korupcije, društvenog i porodi─Źnog nasilja, napada na pripadnike civilnog društva i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i neka┼żnjeni“.

Stejt department se osvrnuo na ocenu izveštaja nevladine organizacije Fridom haus (Freedom House) u kojem je Srbija ozna─Źena kao hibridni re┼żim i zemlja u koje je stanje osnovnih sloboda i demokratskih institucija nastavilo da se pogoršava – bez znakova poboljšanja.

Navodi se da je politi─Źki pritisak na pravosu─Ĺe i dalje zabrinjavaju─çi i ukazuje na izveštaje o pritisku vlade na li─Źnosti koje su kritikovale pravosu─Ĺe.

„Zvani─Źnici vlasti i poslanici nastavili su javno da komentarišu istrage koje su u toku, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tu┼żilaca“, navodi se u izveštaju.

Pozivaju─çi se na izveštaj Evropske komisije iz 2021. u ameri─Źkom dokumentu se konstatuje da je Srbija ostvarila slabe rezultate u procesuiranju ratnih zlo─Źina i poziva se na unapre─Ĺenje saradnje Me─Ĺunarodnog rezidualnog mehanizma i Tu┼żilaštva za ratne zlo─Źine Srbije, navodi se, izme─Ĺu ostalog, u izveštaju u delu o Srbiji.

Ameri─Źko ministarstvo je pomenulo i izveštaj me─Ĺunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) iz 2021. prema kojem je Srbija zemlja slabih institucija i ujedno plen la┼żnih vesti koje šire tabloidi uz podršku vlasti.

„Tabloidi su nastavili da budu popularan i mo─çan kanal dezinformacija. Brojne njihove mete bili su lideri opozicionih partija, gra─Ĺanski aktivisti i nezavisni novinari“, navodi se u izveštaju Stejt departmenta i dodaje da nije bilo „delotvornog ka┼żnjavanja“ za neprofesionalno novinarstvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE