Obrenovac, 07.06.2023

NON PEJPER IZ EP STIGAO U VLADU


Izvor: N1/nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.05.2022.
Piše da ne bi trebalo otvarati nova poglavlja

Foto:REUTERS/Yves Herman


Evropska komisija je pripremila izveštaj o vladavini prava u Srbiji, takozvani non-pejper, posve─çen poglavljima 23 i 24. Non pejper je stigao u Vladu Srbije.

Kako se navodi u non pejperu EK, u koji je N1 imao uvid, prema ranije predvi─Ĺenoj metodologiji ne bi trebalo otvarati nova poglavlja u pregovorima dok Srbija ne ispuni uslove iz poglavlja 23 i 24.

Pretnje i nasilje nad novinarima još uvek veliki problem

U osvrtu na slobodu medija, iz EK su rekli da, uprkos sastancima radne grupe za bezbednost novinara, slu─Źajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju problem, kao i da je potrebno ulo┼żiti napor da se stvori okru┼żenje za nesmetano ostvarivanje prava slobode izra┼żavanja.

"Kasnile su izmene zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima. Oni su potrebni kako bi se uspostavilo transparentno i pravi─Źno sufinansiranje medijskih sadr┼żaja koji slu┼że javnom interesu i kako bi se pove─çala transparentnost u vlasništvu nad medijima i oglašavanju. U svojim preliminarnim zaklju─Źcima od 4. aprila o izborima, ODIHR je utvrdio da iako su mediji pokrivali sve izborne u─Źesnike, ve─çina javnih i privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenoš─çu je favorizovala aktuelnog predsednika i vladaju─çu koaliciju, ograni─Źavaju─çi mogu─çnost bira─Źa da budu potpuno informisani pred izbore. ODIHR je tako─Ĺe utvrdio da uprkos svojoj regulatornoj ulozi, REM se nije bavio ovim pitanjima", naglašeno je.

Uspešna reforma Ustava, raditi na implementaciji

Isti─Źe se da je Srbija usvajanjem ustavnih amandmana napravila "va┼żan korak" ka nezavisnom pravosu─Ĺu, ali i da je stoga neophodno produbiti reforme i otkloniti nedostatke, naro─Źito u klju─Źnim oblastima u pravosu─Ĺu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i opho─Ĺenjem prema ratnim zlo─Źinima.

Podse─çaju da su 3. aprila u Srbiji odr┼żani predsedni─Źki i parlamentarni izbori, na kojima su u─Źestvovale sve politi─Źke snage sa razli─Źitim programima.

"Prema preliminarnim izveštajima i zaklju─Źcima posmatra─Źa iz OEBS i ODIHR, tokom predizborne kampanje su u velikoj meri poštovane fundamentalne slobode, ali da su zbog niza nedostataka bili neravnopravni uslovi borbe, koji su favorizovali vlast", navodi se.

Što se ti─Źe poglavlja 23, iz EK su naglasili da je u februaru ove godine sprovedena uspešna reforma Ustava, koja je odobrena na referendumu, a koju je usvojila Skupština Srbije. Istakli su da je sada potrebno raditi na implementaciji usvojenih ustavnih izmena koje ─çe, kako ka┼żu, doprineti da se obezbedi nezavisnost sudstva.

"Uprkos ovom pozitivnom razvoju doga─Ĺaja, ostaju nerešeni brojni izazovi koji se ti─Źu nepristrasnosti, efikasnosti i profesionalizma pravosu─Ĺa, pristupu pravdi i visokokvalitetnoj obuci.

Trenutni sistem zapošljavanja i unapre─Ĺenja sudija i tu┼żilaca bi trebalo da bude revidiran, kako bi se odluke o tome donosile isklju─Źivo na osnovu zasluga. Preduzeti su brojni koraci da se smanji prostor za politi─Źki uticaj na pravosu─Ĺe, ali postoje i dalje brojni slu─Źajevi gde postoji ovaj problem", piše u non pejperu.

Dodaju da je broj starih sudskih predmeta nastavio da se smanjuje, što je doprinelo efikasnosti sudova, ali da još uvek postoji veliki broj nerešenih predmeta pred Ustavnim sudom, od kojih neki datiraju još od 2017.

"Usvojena je nova strategija za procesuiranje ratnih zlo─Źina, ali su odre─Ĺeni politi─Źari i partije nastavili da pru┼żaju podršku i obezbe─Ĺuju javni prostor osu─Ĺenim ratnim zlo─Źincima", naglasili su.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE