Obrenovac, 28.05.2023

STI┼ŻE SULTAN


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2022.
Erdogan uskoro u poseti Srbiji

Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC


Dr┼żavni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starovi─ç izjavio je danas da se intenzivno dogovara datum posete turskog predsednika Red┼żepa Tajipa Erdogana Srbiji, isti─Źu─çi da ─çe ta "veoma skora poseta" biti itekako zna─Źajna.

„Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da ho─çe, Red┼żep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane dr┼żave koji ─çe posetiti Beograd u drugom predsedni─Źkom mandatu predsednika Vu─Źi─ça“, rekao je Starovi─ç za RTS.

Istakao je da su interesi u odnosima dve dr┼żave nesporni, ali da je tu va┼żan i poseban odnos poverenja dvojice predsednika.

"O─Źekuju nas razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske saradnje, kona─Źno zaklju─Źivanje sporazuma kojim ─çe biti omogu─çeno putovanje naših dr┼żavljana sa li─Źnim kartama u Tursku", rekao je Starovi─ç.

Naveo je da se o─Źekuje oko 300.000 srpskih turista u Turskoj ovog leta, a da se sa druge strane broj turskih turista u Srbiji svake godine pove─çava.

"Poseta Erdogana ─çe svakako biti dobra prilika da se porazgovara i o globalnim politi─Źkim i bezbednosnim temama imaju─çi u vidu da je Turska veoma anga┼żovana u procesu tra┼żenja mirovnog rešenja izme─Ĺu Rusije i Ukrajine, a da su upravo na tom mestu naše pozicije itekako saglasne, jer se i mi zala┼żemo za postizanje mirovnog rešenja", naglašava Starovi─ç.

Na pitanje kada bi mogao da bude potpisan sporazum o ulasku srpskih dr┼żavljana u Tursku samo sa li─Źnim kartama, Starovi─ç je rekao da su dogovori u završnim fazama i da ─çe u nekoliko narednih sedmica, pre po─Źetka turisti─Źke sezone u punom smislu taj re┼żim biti uspostavljen.

Komentarišu─çi posetu šefa turske diplomatije Mevluta ─îavušoglua Beogradu, Starovi─ç isti─Źe da je re─Ź o veoma zna─Źajnoj poseti, te da je od veoma velike va┼żnosti da odr┼żavamo kontinuiran i sadr┼żajan dijalog sa Turskom.

Naglasio je da je nemogu─çe obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda, te dodao da Turska sada ┼żeli da projektuje pre svega svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu.

"Obim naše trgovinske razmene je ve─ç dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje što je iznos koji je izuzetno respektabilan, ali su ambicije daleko ve─çe od toga. Mogli smo ─Źuti o ─îavušoglua ju─Źe da je plan koji je zacrtao turski predsednik Erdogan da se u nekom srednjem roku ta trgovinska razmena pove─ça do ─Źak pet milijardi dolara", ka┼że Starovi─ç.

Naglasio je i da su veoma zna─Źajna turska ulaganja u Srbiji, posebno u ona najmanje razvijena podru─Źja.

"Sve to skupa doprinosi tome da je Turska sve više zainteresovana za punu stabilizaciju i ekonomski napredak Balkana i u tome mi vidimo zajedni─Źki interes i nalazimo zajedni─Źki jezik", rekao je Starovi─ç.

Turski ministar je u Beogradu sa zvani─Źnicima razgovarao i o otvaranju još jednog konzularnog odeljenja i to u Nišu, a Starovi─ç ka┼że da postoji realna potreba za tim, posebno u letnjim mesecima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE