Obrenovac, 02.07.2022

BRITANCI SLANJEM ORU┼ŻJA PRI┼áTINI ZAPRETILI SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2022.
Bezbednjaci o opasnom naoru┼żavanju paravojske Kosova i pretnji po sever KiM

Foto:EPA


Srbiji se, uz ovakve vojne pretnje, preti i ekonomskim merama, pa je jasno da se protiv nas vodi hibridni rat, upozorava za Kurir Ljuban Karan

Dok bukti rat na istoku Evrope, Velika Britanija šalje ve─çu koli─Źinu protivtenkovskih raketnih sistema Kosovu, ─Źime prakti─Źno poma┼że raspirivanju još jednog sukoba na tlu kontinenta - na Balkanu. Rakete koje ─çe se na─çi u rukama Prištine isto je naoru┼żanje koje se tokom prethodna dva meseca isporu─Źuje Ukrajini da ratuje protiv Rusije. Zbog ovako opasnog presedana Londona, predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç ─çe, kako saznajemo, zatra┼żiti zvani─Źno objašnjenje od britanskog premijera Borisa D┼żonsona.

Upad na sever

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan upozorava da Britanci ne samo da šalju oru┼żje ve─ç šalju i vrlo opasnu poruku, s obzirom na to da se iste rakete i u isto vreme isporu─Źuju i Kosovu i Ukrajini.

- Paravojska Kosova, ili kako je oni zovu Kosovske bezbednosne snage, ima─çe i ozbiljnu protivoklopnu obuku, što je još jedan ┼żestok upliv vojnim snagama kakav smo vi─Ĺali i u BiH. S naoru┼żavanjem protivtenkovskim raketama, kosovska paravojska ─çe istovremeno dobiti i sredstva kojima ─çe inscenirati povod za oru┼żani upad na sever KiM. Ve─ç se mogu ─Źuti izjave da se mora poja─Źati prisustvo KBS na severu, a to mo┼że samo da zna─Źi da ponovo po─Źnu s provokacijama. To bi dalje vodilo da se i velike vojne sile umešaju. Srbiji se, uz ovakve vojne pretnje, preti i ekonomskim merama, pa je jasno da se rat protiv Srbije vodi metodama hibridnog rata - objašnjava Karan za Kurir.

Opasno

Ministar policije Aleksandar Vulin smatra da je ovo neprijateljski ─Źin i ka┼że da s nestrpljenjem o─Źekuje šta ─çe predsednik Vu─Źi─ç re─çi o tome.

- Znam da vrlo pa┼żljivo prati situaciju i da se, znaju─çi njega, vrlo studiozno priprema i da ─çe biti odgovoran kakav jeste i da ─çe na najbolji na─Źin izraziti naš stav. Naše slu┼żbe rade svoj posao i on raspola┼że svim informacijama. Ali, ako me pitate za moj stav, smatram da je ovo neprijateljski ─Źin. Ne mo┼żete naoru┼żavati teroriste i nadati se miru. Vi dajete oru┼żje za uništenje teroristima. Oni nemaju vojsku. Po Rezoluciji 1244, jedina oru┼żana snaga na Kosovu i Metohiji je Kfor, nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoru┼żavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, ─Źujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju - upozorio je Vulin za Pink.

Govore─çi o namerama kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ugura Kosovo u NATO, Vulin ka┼że da nema nikakve šanse da oni ispune i zadovolje kriterijume koji su ina─Źe stro┼żi nego za EU.

- Nemaju nikakav kapacitet da naprave respektabilnu vojsku, nemaju novac za to, nemaju ljude. Šta ─çe vam onda Kosovo u NATO paktu? Jedino da ih uzmete da biste isprovocirali Srbiju i da bi onda, kada Srbija ne mo┼że da ne reaguje, pozvali NATO u pomo─ç i rekli: "Mi smo NATO ─Źlanica, spasavajte nas od zle i grozne Srbije, koja je kriva za kosmi─Źki nemir" - rekao je on.

Stigao prvi kontingent

Ina─Źe, u Prištinu je ve─ç stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema, što je deo aran┼żmana o kom su se krajem februara dogovorili premijeri Boris D┼żonson i Aljbin Kurti. Cena jednog borbenog kompleta navodno je oko 40.000 evra, što je nešto manje od tr┼żišne vrednosti. Britanci ─çe u narednim mesecima Kosovu isporu─Źiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema "d┼żavelin", a ugovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) za koriš─çenje ovog naoru┼żanja.

Armend Mehaj

Sigurni zahvaljuju─çi SAD

U prilog tome da se Priština opasno naoru┼żava govori i izjava kosovskog ministra odbrane Armenda Mehaja da KBS:

- Naša vojska je snabdevena i snabdeva se savremenim naoru┼żanjem i opremom. Naša zemlja je sigurna zahvaljuju─çi našim trupama, za koje su zadu┼żene SAD. Ulaganje u vojsku je naša obaveza, koju ─çemo ispuniti po svaku cenu. Ja─Źanje i opremanje naše vojske glavna je garancija sigurnosti i stabilnosti - poru─Źio je on.

Šta nabavljaju od Britanaca

Rakete koje ubijaju s ramena

Protivtenkovske rakete nove generacije, koje je Priština nabavila iz Velike Britanije, dejstvuju iz lakih baca─Źa i ispaljuju se sa ramena. "D┼żavelin" mnogi karakterišu i kao protivavionski zemlja-vazduh sistem, koji mo┼że uspešno da dejstvuje na niskolete─çe ciljeve. Oba ova sistema izuzetno su efikasna, lako se koriste, a upotreba zahteva minimalnu i kratku obuku. Britanske rakete masovno se koriste u ukrajinskom ratu.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoru┼żanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave o kupovini dronova, topova, pa i helikoptera. Neskriveni partner u ovom poslu prištinskim vlastima su SAD i Velika Britanija, a de┼żurne adrese za obezbe─Ĺivanje naoru┼żanja Nema─Źka i Turska.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE