Obrenovac, 02.07.2022

KAKISTOKRATIJA


Izvor: nova.rs/N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2022.
Istra┼żivanje: Institucije u Srbiji me─Ĺu najzatvorenijima u regionu

Foto:Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevi─ç


Rezultati istra┼żivanja koje je predstavila nevladina organizacija "Partneri Srbija" pokazali su da su institucije u Srbiji me─Ĺu najzatvorenijima u regionu, a da je pandemija koronavirusa dodatno uticala na smanjenje transparentnosti organa vlasti, posebno kada je re─Ź o javnim nabavkama medicinske opreme i materijala.

U oviru Regionalnog indeksa otvorenosti mre┼ża nevladinih organizacija: Centar za demokratsku tranziciju (Crna Gora), Zašto ne? (Bosna i Hercegovina), Fondacija Metamorfozis (Severna Makedonija) zajedno sa Partnerima Srbija, sprovodi godišnja istra┼żivanja o otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Monitoring je prvi put sproveden 2017, i od tada se redovno sprovodi, navodi se u saopštenju.

U Srbiji je monitoring sproveden na uzorku koji ─Źine Narodna skupština, Vlada, pokrajinska Skupština i Vlada, 21 ministarstvo i 44 organa uprave.

Ukupna otvorenost, kada se posmatraju svi parlamenti sve ─Źetiri dr┼żave, pokazuje da su naše dve skupštine najzatvorenije, ispunjavaju 43 odsto indikatora, zatim sledi BIH sa 46,25 odsto, a ispred su Severna Makedonija sa 72 odsto i Crna Gora sa 85 odsto.

"To govori da prvorangirana dr┼żava ima skoro dvostruko otvoreniji parlament od srpskih parlamenata", navodi se.

Na vrhu liste Severna Makedonija, na za─Źelju BiH

"Rezultati ovogodišnjeg monitoringa pokazuju da je Srbija sa 26,74 odsto ispunjenih svih posmatranih indikatora na tre─çem mestu po otvorenosti institucija me─Ĺu ─Źetiri analizirane dr┼żave regiona. Na za─Źelju ove liste je Bosna i Hercegovina sa 21,31 odsto ispunjenosti indikatora, Crna Gora je druga, a najbolje rangirana je Severna Makedonija sa 33,14 odsto ispunjenosti svih kriterijuma", navedeno je u saopštenju.

Organi uprave svih dr┼żava su tradicionalno najzatvoreniji, i u ovoj kategoriji Srbija ima najlošije rezultate, pa organi uprave iz uzorka zbirno ispunjavaju 31 odsto indikatora, dok najbolje rangirani, organi uprave Severne Makedonije ispunjavaju oko 42 odsto svih indikatora.

Srbija zauzima poslednje mesto sa procentom od 38 odsto i kada se posmatra otvorenost vlada ─Źetiri dr┼żave. Prvoplasirana Vlada Severne Makedonije ima 82 odsto.

Sve dr┼żave ovde su prili─Źno izjedna─Źene kada se radi o ispunjenosti indikatora, jer najlošije rangirana dr┼żava, BiH, ispunjava 38 odsto, Srbija je ocenjena sa 37, dok najbolju ocenu ima Severna Makedonija, oko 58 odsto ispunjenosti indikatora.

(Ne)transparentnost javnih nabavki tokom pandemije

Trend smanjenja nivoa transparentnosti pokazale su i analize javnih nabavki medicinske opreme i materijala tokom pandemije koronavirusa.

Tako su medicinske ustanove ─Źeš─çe pribegavale pregovara─Źkim postupcima bez javnog poziva koji su manje transparentni, pozivaju─çi se na hitnost situacije izazvane pandemijom.

─îesti su bili i postupci sa jednim ponu─Ĺa─Źem, ─Źak i situacijama kada je na tr┼żištu postojao ve─çi broj subjekata koji su mogli da daju ponudu naru─Źiocima, naveli su u─Źesnici konferencije “Transparentno ka ve─çoj odgovornosti institucija“, koja je organizovana u okviru projekta “Tajnost u oblasti javnog zdravlja”.

Kako se navodi u saopštenju sa skupa, iako je u periodu pre pandemije zaklju─Źenje okvirnog sporazuma sa samo jednim dobavlja─Źem bio izuzetak, u javnim postupcima analiziranih javnih nabavki materijala za odr┼żavanje ─Źisto─çe i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za potrebe kovid bolnice u Kruševcu, ─Źak 54 odsto njih okon─Źano zaklju─Źenjem okvirnog sporazuma sa samo jednim privrednim subjektom.

Medicinske ustanove nisu adekvatno vršile ni analizu tr┼żišta, pa su o─Źigledne i razlike u cenama iste vrsta dobara nabavljanih od strane razli─Źitih ustanova, kao i razlike u procenjenim i ponu─Ĺenim, odnosno ugovorenim cenama, dodaje se.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE