Obrenovac, 21.02.2024

REŠIĆEMO


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2022.
EU: Očekujemo da Srbija pre kraja godine započne usklađivanje sa viznom politikom EU

Foto:AP


EU očekuje da Srbija pre kraja godine započne usklađivanje sa evropskom viznom politikom, kako bi se smanjio broj ilegalnih migranata koji preko Srbije ulaze na teritoriju Unije, izjavila je u Strazburu evropska komesarka za unutrašnje poslove Jilva Johanson.

"Obratili smo se Srbiji na najvišem nivou i dobili pozitivan odgovor da će se Beograd uskladiti sa viznom politikom EU u odnosu na neke treće zemlje već sledećeg meseca, za neke druge zemlje očekujemo usklađivanje do kraja godine, a za neke do proleća naredne godine", rekla je Jilva Johanson.

Evropska komesarka je izjavila da je ove godine zabeležen ogroman rast broja ilegalnih imigranata sa teritorije Zapadnog Balkana, od kojih većina dolazi iz Srbije, koristeći bezvizni režim sa ovom zemljom.

Prema podacima Evropske komisije, značajno je porastao broj imigranata iz Indije, koji su trenutno najbrojnija grupa potražioca azila u Austriji, kao i broj imigranata iz Kube, Burundija i Tunisa.

Što pre Srbija uskladi svoju viznu politiku, to bolje, jer su prijemni kapaciteti nekih zemalja kao što su Slovenija, Austrija i Belgija sada zaista pod pritiskom zbog priliva ljudi koji najverovatnije nisu izbeglice, poručila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Jilva Johanson.

Evropski diplomatski izvori naveli su prošle nedelje da Srbija rizikuje sopstveni bezvizni režim sa EU ako ne smanji priliv migranata iz trećih zemalja koji bez viza putuju na njenu teritoriju, a zatim dalje u EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE