Obrenovac, 28.05.2023

A ŠTO I DA BUDE


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2022.
Delegacija EU: Nema planova za uvo─Ĺenje bilo kakvih sankcija Srbiji

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ


Nema sankcija Evropske unije protiv Srbije i nema planova za uvo─Ĺenje bilo kakvih sankcija Srbiji, poru─Źuju iz Delegacije EU u Beogradu, reaguju─çi na razli─Źite informacije i izjave u doma─çoj javnosti.

Kako je FoNetu re─Źeno u Delegaciji, “sankcije EU, povodom ruske invazije na Ukrajinu, usmerene su na dve zemlje koja su jasno odgovorne za to, Rusiju i Belorusiju, kao i na odre─Ĺeni broj pojedinaca i kompanija u ovim zemljama“.

Prema objašnjenju Delegacije, „ove sankcije su usmerene na one koji su odgovorni za rat i za cilj imaju da osakate sposobnost predsednika Putina da finansira invaziju Ukrajine”.

“Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bismo razjasnili sve zabrinutosti koje bi mogle da se odnose na primenu restriktivnih mera”, naglašavaju u Delegaciji EU.

Podse─çaju da je EU ja─Źala podršku u oblasti energetske bezbednosti, obezbe─Ĺivanjem sredstava za investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i rehabilitaciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, da bi se smanjila zavisnost od fosilnih goriva, pomogla bolja integracija energetske mre┼że i pristup energiji iz više izvora.

Kako isti─Źu u Delegaciji, “po─Źetak radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska u januaru 2022. godine, za koji EU obezbe─Ĺuje bespovratna sredstva od skoro 50 miliona evra, va┼żan je zajedni─Źki korak EU i Srbije ka obezbe─Ĺivanju i diversifikaciji snabdevanja Srbije gasom”.

“U bliskom kontaktu sa Sekretarijatom Energetske zajednice, tako─Ĺe pratimo i situaciju cena i dimenziju sigurnosti snabdevanja u regionu”, dodaju u Delegaciji i zaklju─Źuju da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu radi na ubla┼żavanju uticaja rata na njihove ekonomije i društva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE