Obrenovac, 02.07.2022

SAMO PRIHVATLJIVA REŠENJA


Izvor: N1/Beta/EURACTIV.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2022.
EU: Re┼íiti otvorena pitanja na Balkanu, uklju─Źuju─çi dijalog Beograda i Pri┼ítine

Foto:Shuterstock


U nacrtu zaklju─Źaka, koje Evropski savet treba da usvoji na samitu 23-24. juna, navodi se da predlo┼żena Evropska politi─Źka zajednica ne─çe zameniti postoje─çe politike EU, uklju─Źuju─çi proširenje, ve─ç ─çe ih dopuniti, a zemlje u procesu evrointegracija sa Zapadnog Balkana pozivaju se da nastave reforme i reše otvorena pitanja, uklju─Źuju─çi u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako se navodi u nacrtu dokumenta, u koji su imali uvid Beta i EURACTIV.rs, Evropski savet je obavio „stratešku diskusiju“ o odnosima EU i njenih partnera u Evropi i razmotrio predlog pokretanja Evropske politi─Źke zajednice.

Zajednica bi nudila evropskim zemljama van EU koordinacionu politi─Źku platformu i odnosila bi se na Zapadni Balkan, pridru┼żene zemlje Isto─Źnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima EU ima bliske odnose.

Cilj bi bilo ubrzavanje politi─Źkog dijaloga i saradnje na pitanjima od zajedni─Źkog interesa, kako bi se oja─Źali bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta.

"Takav okvir ne─çe zameniti, ve─ç ─çe biti komplementaran postoje─çim politikama i instrumentima EU, posebno proširenju i u potpunosti ─çe poštovati autonomiju odlu─Źivanja EU", navodi se u nacrtu zaklju─Źaka.

Evropsku politi─Źku zajednicu predlo┼żio je i za nju se zala┼że francuski predsednik Emanuel Makron, koji je rekao da ona dopunjava proces pristupanja EU i da nije njegova alternativa.

U delu zaklju─Źaka o Zapadnom Balkanu navodi se da EU izra┼żava punu posve─çenost nedvosmislenoj perspektivi ─Źlanstva regiona u EU i poziva na ubrzanje procesa evrointegracija.

"Evropski savet poziva Komisiju, Visokog predstavnika i Savet da dalje unaprede progresivnu integraciju izme─Ĺu EU i regiona ve─ç tokom samog procesa proširenja na reverzibilan i na zaslugama zasnovan na─Źin", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, Evropski savet isti─Źe zna─Źaj reformi, posebno u vladavini prava i naro─Źito onih koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosu─Ĺa i borbu protiv korupcije.

Tako─Ĺe se partneri iz regiona pozivaju da garantuju prava i jednakost manjina.

U nacrtu zaklju─Źaka navodi se i da Evropski savet ponovo potvr─Ĺuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, izme─Ĺu ostalog u dijalogu Beograda i Prištine u cilju podrške normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Podrška za BiH, ništa o pregovorima Sofije i Skoplja

Evropski savet tako─Ĺe pozdravlja politi─Źki sporazum lidera BiH, postignut ranije ovog meseca u Briselu, potreban za stabilnost i funkcionisanje zemlje.

Politi─Źki lideri BiH pozivaju se da brzo sprovedu obaveze iz sporazuma, što ─çe omogu─Źiti toj zemlji da napreduje na evropskom putu i prema statusu kandidata za EU.

U nacrtu za sada ne piše ništa o pregovorima Bugarske i Severne Makedonije.

Put Severne Makedonije ka EU zako─Źen je zbog bilateralnog spora sa Bugarskom, što poga─Ĺa i Albaniju, ─Źiji je proces pristupanja povezan sa napretkom Skoplja.

Kada je re─Ź o Ukrajini, u dokumentu se navodi da su razmotrene razli─Źite dimenzije ruske agresije na tu zemlju i navodi da Evropski savet "─Źvrsto stoji" uz Ukrajinu i da ─çe EU nastaviti da sna┼żno podr┼żava njenu ekonomsku, vojnu, socijalnu i finansijsku otpornost, uklju─Źuju─çi humanitarnu pomo─ç.

Za sada se u dokumentu ne navode ni zaklju─Źci oko zahteva za ─Źlanstvo u EU Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE