Obrenovac, 02.07.2022

NIJE DA MORA, ALI MORA


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2022.
Evropski parlament ─çe Rezolucijom tra┼żiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji

Foto:Frederick FLORIN / AFP / Profimedia


Evropski parlament pozva─çe u Rezoluciji novoizabrane vlasti u Srbiji "da poka┼żu stvarnu posve─çenost vrednostima Evropske unije i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosnoj politici, uklju─Źuju─çi sankcije Rusiji", preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE) koji je imao uvid u tu rezoluciju, ─Źiji autor je izvestilac za Srbiju Vladimir Bil─Źik.

Kako se navodi u nactu Rezolucije, Evropski parlament ─çe izraziti ┼żaljenje zbog ─Źinjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi RSE.

Dodaje se da su evropski poslanici „duboko zabrinuti“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podr┼że infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Evropski parlament ─çe Rezolucijom pozvati srpske vlasti da deluju protiv veli─Źanja osu─Ĺenih ratnih zlo─Źinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugro┼żavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Izra┼żava se ┼żaljenje zbog kontinuiranog pritiska na pravosu─Ĺe i javnog poricanja me─Ĺunarodnih presuda za ratne zlo─Źine i poziva novoizabrana vec╠üina da prioritetno oja─Źa garancije za nezavisnost i efikasnost pravosu─Ĺa.

U rezoluciji i o izborima i dijalogu Beograda i Prištine

U delu koji se ti─Źe nedavnih predsedni─Źkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, u nacrtu se pozdravlja pove─çana izlaznost bira─Źa te povratak u pluralisti─Źki parlament, me─Ĺutim izra┼żava se ┼żaljenje zbog, kako se ka┼że, veoma polarizovanog politi─Źkog okru┼żenja te kampanje koja je okarakterisana ograni─Źenim medijskim pluralizmom i pritiskom na bira─Źe.

U nacrtu se osu─Ĺuje nasilni napad na Pavla Grbovic╠üa.

Tako─Ĺe se u tekstu izra┼żava ┼żaljenje zbog odluke Vlade Kosova da odbije predlog kojim bi se omoguc╠üilo prikupljanje glasa─Źkih listic╠üa bira─Źa sa pravom glasa na teritoriji Kosova za aprilske izbore, kao što je to bio slu─Źaj ranije.

Nacrtom Rezolucije se podse─çaju srpske vlasti da ─çe napredak u dijalogu o normaliziciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i va┼żnost konstruktivnog anga┼żmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujuc╠üeg sporazuma o normalizaciji, što je klju─Źno za obe strane da napreduju na njihovim evropskim putevima.

Tako─Ĺe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uklju─Źujuc╠üi i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posve─çuje stanju u medijima i isti─Źe se ┼żaljenje zbog ograni─Źene slobode medija i "zloupotrebe medija za sticanje nepoštene politi─Źke prednosti", te napad na politi─Źke protivnike i širenje dezinformacija.

Ponavlja se zabrinutost zbog ograni─Źenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poziva se Srbija da intenzivira napore za efikasno rešavanje ovih pitanja.

Rasprava o tekstu ─çe biti odr┼żana u ─Źetvrtak, 21. aprila u Spoljnopoliti─Źkom komitetu EP.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE