Obrenovac, 21.02.2024

ROMANO NASLEDIO ZANITIJA


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2022.
Promena šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu

Foto:Ministarstvo odbrane


Italijanski brigadni general ─Éampjero Romano (Giampiero) preuzeo je danas du┼żnost šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu od italijanskog brigadnog generala Antonela Mesenija Zanitija (Antonello Messenio Zanitti). Ceremoniji primopredaje du┼żnosti, odr┼żanoj u hotelu Hilton, prisustvovali su srpski ministri odbrane i spoljnih poslova, Miloš Vu─Źevi─ç i Ivica Da─Źi─ç, na─Źelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilovi─ç i komandant Komande zdru┼żenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stjuart Man─Ź (Stuart Munsch).

Posle primopredaje du┼żnosti, Man─Ź je dodelio Zanitiju medalju NATO-a.

Obra─çaju─çi se prisutnima, me─Ĺu kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu i drugi gosti, admiral Man─Ź je rekao da je partnerstvo NATO-a i Srbije "svake godine sve ja─Źe".

"Imamo dugu istoriju zajedni─Źkog rada na ja─Źanju mira i stabilnosti u regionu, i nastavi─çemo da radimo kako bismo osigurali da taj mir ne bude ugro┼żen", kazao je Man─Ź.

On je naveo da NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu danas poma┼że Srbiji u potrazi za novim inicijativama.

"Srbija je trenutno u procesu prelaska na Individualni prilago─Ĺeni program partnerstva (ITPP), koji predstavlja novi okvir za ispunjenje ciljeva u vezi sa odnosima Srbije i NATO-a u okviru inkluzivnog i koherentnog Individualnog akcionog plana partnerstva potpisanog 2015. godine. Ona tako─Ĺe poma┼że NATO Agenciji za podršku i nabavke u kontinuiranom sprovo─Ĺenju projekta Poverila─Źkih fondova", dodao je admiral.

Man─Ź je rekao da Kancelarija od 2006. godine pru┼ża podršku saradnji NATO-a i Srbije u okviru programa Partnerstvo za mir.

"Od tada ona predstavlja opipljiv dokaz trajne posve─çenosti NATO-a našem obostrano korisnom partnerstvu, kao i radu sa svim partnerima zarad kontinuirane stabilnosti na Zapadnom Balkanu", kazao je.

Man─Ź je istakao rad odlaze─çeg šefa Kancelarije Zanitija, rekavši da je vo─Ĺstvom i uticajem doprineo ja─Źanju partnerstva i saradnje NATO-a i Srbije.

Po┼żeleo je dobrodošlicu brigadnom generalu ─Éampjeru Romanu, koga je opisao kao "veoma ostvarenog tenkistu i lidera".

"Ima zna─Źajno operativno iskustvo u okviru NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu, koje doprinosi njegovom razumevanju i spremnosti za ovu ulogu", naveo je Man─Ź.

Dosadašnji šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Antonelo Mesenio Zaniti rekao je da alijansa i Srbija kroz partnerstvo "gledaju ka boljoj budu─çnosti".

"Razvili smo produktivnu i veoma profesionalnu saradnju. Naše partnerstvo je sna┼żno i nastavljamo da radimo zajedno u oblastima u kojima je to korisno za Srbiju i NATO", kazao je Zaniti.

Naveo je da NATO vidi Srbiju kao "cenjenog i poštovanog partnera" i da Vojna kancelarija za vezu u Beogradu "daje sve od sebe da pru┼ża podršku svim oblicima saradnje kroz koje dve strane postojano razvijaju svoje uspešno partnerstvo".

"Mnogo toga smo uradili zajedno. Mnogo toga još ostaje da se uradi. Sve ovo radimo uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, i sve se zasniva na potrebama i zahtevima Srbije. Ovo poma┼że obema stranama da razvijaju sna┼żnu saradnju, sa ciljem podsticanja uzajamnog poverenja i poštovanja u ja─Źanju mira i stabilnosti u regionu", dodao je Zaniti.

Njegov naslednik, brigadni general ─Éampjero Romano, rekao je da NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu igra klju─Źnu ulogu u unapre─Ĺenju saradnje i dijaloga alijanse i Srbije.

"Uveren sam da ─çe napori kancelarije da podr┼żi razvoj naše saradnje u vojnom, civilnom, nau─Źnom i diplomatskom domenu biti od koristi za ja─Źanje procesa stabilizacije regiona", kazao je Romano.

Naveo je da mu je "velika ─Źast" što preuzima du┼żnost šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

"Svestan sam koliko je ta uloga va┼żna i koliko je zna─Źajno unapre─Ĺivati odnose NATO-a i Srbije. Admirale Man─Ź, ┼żelim da Vas uverim da ─çu uliti svu svoju energiju i posve─çenost u moju novu du┼żnost, siguran da ─çe Vaše vo─Ĺstvo i smernice u─Źiniti moj posao lakšim", dodao je Romano.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE