Obrenovac, 25.02.2024

ŠEF MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA ENERGETIKU UPOZORAVA DA NEĆE BITI DOVOLJNO GASA


Izvor: Kurir.rs/J.P./Lokalne novine | Obrenovac, 22.02.2023.
Analitičari: Srbija će ZIMU DOČEKATI JOŠ SPREMNIJA!

Foto:Beta


Iako je šef međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio da su sledeće zime širom Evrope moguće nestašice energenata, a pre svega prirodnog tečnog gasa (LNG), stručnjaci za energetiku ocenjuju da Srbija neće imati te probleme zahvaljujući zalihama koje smo stvorili tokom ove grejne sezone, ali i izgradnji novog interkonektora koja je počela nedavno u Bugarskoj.

Bez opuštanja

- Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, u finišu ove zime prolazimo možda s nekom modricom tu i tamo. Međutim, pitanje je šta se dešava sledeće zime. Iako imamo dovoljno LNG terminala, možda nema dovoljno gasa da se uveze i stoga naredna zima neće biti laka za Evropu. Nije vreme za opuštanje, nije vreme za slavlje. Kina će progutati 80 odsto proizvedenog LNG - kazao je Birol na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor objašnjava za Kurir da je zbog blage zime Srbija napravila zalihe prirodnog gasa i da su te količine dovoljne da pokriju potrebe zemlje u naredna dva meseca, čak i ako prestane bilo koji drugi dotok energenata!

- Ne sumnjam da će se potražnja Kine za LNG povećati, što će dovesti do povećanja privrednog rasta, ali i povećanja cena gasa. Srbija je s Bugarskom već počela izgradnju gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, čime dobija pristup terminalu tečnog gasa iz Grčke, ali i azerbejdžanskom gasu, naravno pored gasa koji već dobijamo Balkanskim tokom. Povećanjem energetske efikasnosti i korišÄ‡enjem obnovljivih izvora energije, mogli bismo značajno da smanjimo potrošnju LNG - smatra Kapor.

Puna skladišta Ljubinko Savić, koji je zadužen za energetiku u PKS, objašnjava za naš list da ne očekuje da će Srbija imati bilo kakvih problema sa energentima sledeće zime:

- Zbog blage zime smo skladištili gas, Banatski Dvor je pun, postoje i skladišta gasa u Mađarskoj... Takođe, imamo mnogo bolju situaciju u EPS i drugim energetskim preduzećima nego početkom ove grejne sezone, ali ne zaboravimo da imamo i ugovor s "Gaspromom" na dve milijarde kubika gasa, a još jednu milijardu možemo kupiti na otvorenom tržištu. Takođe, velika stvar je i izgradnja gasnog interkonektora s Bugarskom, tako da očekujem da će Srbija sledeću zimu dočekati još spremnija nego ovu.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE