Obrenovac, 21.02.2024

EO SA─ćE


Izvor: Nova.rs/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2022.
Venecijanska komisija: Spre─Źiti zloupotrebu javnih funkcija u kampanji u Srbiji

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


Venecijanska komisija Saveta Evrope objavila je mišljenje o ustavno-pravnim okvirima za funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, u segmetnu izbornog prava i izborne administracije. Venecijanska komisija i posmatra─Źka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) preporu─Źuju da se razmotre dodatne mere kako bi se se spre─Źila zloupotreba javnih funkcija i administrativnih resursa u kampanji.

mišljenju se, izme─Ĺu ostalog, zapa┼ża da su 2022, kao i 2012, predsedni─Źki i parlamentarni izbori odr┼żani istog dana. Ni Ustav ni izborni zakoni ne odre─Ĺuju vreme odr┼żavanja izbora, osim posredno, kroz ograni─Źenje trajanja mandata na pet, odnosno ─Źetiri godine za predsednika i poslanike. Zapa┼żanja su pokazala da je odr┼żavanje izbora istog dana dalo odre─Ĺene prednosti predsedniku kao nosiocu funkcije.

Me─Ĺunarodna posmatra─Źka misija ODIHR za izbore 2022. utvrdila je da su na izborima predstavljene „razli─Źite politi─Źke opcije“, ali je utvrdila i niz nedostataka, pre svega konstatuju─çi nejednak „teren“ za u─Źesnike i favorizovanje nosilaca funkcija. Da bi se unapredio ustavna tendencija za sna┼żnim parlamentarnim sistemom u kojem predsednik izra┼żava dr┼żavno jedinstvo i obavlja neutralnu funkciju, kad je u pitanju formiranje vlade, mogle bi se razmotriti, stoji u mišljenju Venecijanske komisije, dodatne mere za ograni─Źavanje uticaja predsedni─Źke izborne kampanje na parlamentarnu trku.

U izveštaju misije se navodi da postoje ustaljeni izveštaji o pritisku na zaposlene u javnom sektoru da podr┼że aktuelnog predsednika i vladajuc╠üu koaliciju i zloupotrebu administrativnih resursa od strane dr┼żavnih i opštinskih aktera, suprotno OEBS-ovim na─Źelima i obavezama i me─Ĺunarodnim standardima. Dalje, ODIHR-ov monitoring medija je pokazao da su nacionalni javni emiteri nekriti─Źki izveštavali o zvani─Źnicima koji su tako─Ĺe bili kandidati, posebno o aktuelnom predsedniku.

Venecijanska komisija i ODIHR preporu─Źuju da se razmotre dodatne mere kako bi se se spre─Źila zloupotreba javnih funkcija i administrativnih resursa u kampanji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE