Obrenovac, 14.06.2024

NOVI STRAŠAN PRITISAK NA SRBIJU! EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O PROŠIRENJU


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2022.
Od Srbije tra┼żi da uvede sankcije Rusiji

Foto:EPA/Julien Warnand


Ve─çinom glasova Evropski parlament usvojio Rezoluciju o proširenju EU kojom se zaklju─Źuje da je proširenje najefikasnija spoljna politika EU i da je taj proces investicija u prosperitet kontinenta. Od Srbije se tra┼żi da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.

Rezolucija, ─Źiji autor je hrvatski poslanik Tonino Picula, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 502 glasa "za", dok je 75 poslanika glasalo protiv, a 61 je bio uzdr┼żan. U delu Rezolucije o Srbiji tra┼żi se da se zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije.

Amandmanom koji je usvojen predvi─Ĺeno je da se preispita finansijska pomo─ç Srbiji "kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima". Amandmanom se predvi─Ĺa da ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne bi trebalo da napreduje na evropskom putu.

U toku debate komesar za proširenje Oliver Varheji precizirao je da treba pozvati Srbiju da poka┼że napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

Dodao je i da EU treba da "preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU".

Varheji je rekao i da je zajedni─Źka spoljna politika postala veoma va┼żna u toku rata u Ukrajini, ali da brzina pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima pregovora za ─Źlanstvo.

U tekstu Rezolucije se još preporu─Źuje zemljama ─Źlanicama da prekinu zastoj i umor od proširenja i da o┼żive proces. Rezolucija predla┼że Uniji da izradi novu strategiju proširenja, da definiše jasno svoje ciljeve u proširenju i da primeni institucionalne evropske reforme kao što je ukidanje jednoglasnosti pri prijemu novih zemalja ─Źlanica. Kako se ka┼że, posebno zato što je EU dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji i time otvorila proces proširenja ka Isto─Źnom partnerstvu.

Vladavina prava treba da bude centar procesa, a svaka zemlja kandidat treba da bude ocenjena prema njenim li─Źnim zaslugama, piše u dokumentu.

Nova strategija treba da da "jasne rokove za završetak pregovora za ─Źlanstvo na kraju ove decenije. Uvesti glasanje sa kvalifikovanom ve─Źinom za po─Źetak pregovora kao i za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Kona─Źna odluka treba da bude doneta jednoglasno, ali ovakav na─Źin bi dao kredibilitet procesu i pokazao da neki problemi mogu biti rešeni preko pregovora za ─Źlanstvo. Mi ne smemo da gubimo vreme", naglasio je Picula u obrazla┼żu─çi tokom debate koja se odr┼żala sino─ç na plenarnoj sesiji EP.

Rezolucija predla┼że fazni prijem zemalja kandidata u evropske politike, inicijative i jedinstveno tr┼żište, uklju─Źuju─çi pristup do evropskih fondova, što bi dozvolilo gra─Ĺanima da osete koristi ─Źlanstva u toku procesa pregovora. Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezuju─çe ni za zemlje ─Źlanice, ni za ostale evropske institucije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE