Obrenovac, 25.02.2024

DUKE


Izvor: N1/KoSSev/Lokalne novine | Obrenovac, 25.08.2022.
Kossev: Od Rudara do Jarinja tri punkta Kfora

Foto:Reuters/Fatos Bytyci


Uoči 1. septembra i najava Prištine da će početi da primenjuje odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, kao i najava o mogućem oružanom sukobu na severu Kosova, NATO je nedavno saopštio da je Kfor povećao vojno prisustvo i najavio slanje novih trupa ukoliko to bude bilo potrebno. Ekipa KoSSeva uputila se iz Kosovske Mitrovice ka Jarinju, kako bi se uverila kakvo je stanje na terenu.

Ukoliko se na magistralni put Mitrovica-Leposavić uključite preko mosta kod Dudinog Krša, uočićete da je u pravcu južnog dela Mitrovice zatvoren put i jednu policijsku patrolu.

Ukoliko krenete ka Jarinju, nedaleko od krsta u Rudaru naićićete na desetak pripadnika poljskog Kfora i dva kombi vozila koji su nadgledala saobraćaj. Poljske jedinice stacionirane su na ovoj lokaciji od nedavno.

Prisustvo poljskih vojnika Kfora bilo je vidljivo kod Jarinja i tokom prošlogodišnjih barikada, piše Kossev.

Iako je iz Kfora rečeno da je uvećano prisustvo jedinica, ekipa Kosseva je sledeću patrolu zatekla tek na samom ulazu u mesto Leposavić, dakle nekoliko desetina kilometara dalje.

Na putu ka Jarinju naišli su i na više vozila Kfora koja su išla u suprotnom pravcu, ali i jedno blindirano vozilo specijalnih jedinica Kosovske policije.

Sledeću patrolu zatekli su na 500 metara od prelaza Jarinje. U pitanju su pripadnici američkog Kfora. Tamo su bila stacionirana dva hamer vozila uz desetak pripadnika ove misije.

Nedaleko od Jarinja, odnosno kod baze Kosovske policije koja je sagrađena uoči prošlogodišnjih barikada kod ovog prelaza, izvode se radovi na proširenju kolovoza.

Kossev piše da su tokom svog obilaska dela magistralnog puta Priština-Raška utvrdili da su netačni medijski navodi o masovnom i neprestanom patroliranju Kforovih jedinica na magistralnom putu Jarinje-Mitrovica.

Prema ranijoj potvrdi iz Kfora za Kossev, uvećano je prisustvo preko pet stalnih punktova na celom Severu i mobilnih patrola.

Razgovori u Briselu 18. avgusta između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića nisu završeni dogovorom.

Kosovska vlada je namerna da sprovede odluku o registraciji svih vozila na RKS i recipročnoj meri izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za srpske državljane koji ulaze na Kosovo, čemu se Srbi protive.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE