Obrenovac, 09.06.2023

POVRATAK OPOZICIJE


Izvor: N1/Žaklina Tatalović/Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2022.
Kako će glasati, mogu li neke teme da ih ujedine

Foto:Dado Đilas


U skupštinske klupe posle dve godine pauze sešće i poslanici opozicije. Protiv vlasti će, kako su se do sada izjašnjavali, biti pet opozicionih i jedna manjinska lista. Takav raspored u parlamentu mogao bi da dovede i do većeg uticaja opozicije u temama u kojima su saglasni, a koje se tiču boljitka za građane u Srbiji.

Opoziciono delovanje vraća se u skupštinsku salu. Posle duže od dve godine parlamenta bez opozicije, od avgusta će skupštinsku govornicu koristiti više od sedam opozicionih poslaničkih klubova. Najveći će biti poslanički klub Stranke slobode i pravde.

„Na nama kao opoziciji je da na jedan organizovan način damo jasne predloge ljudima u ime građana Srbije da se promene zakoni, predloge novih zakona koji će omogućiti građanima da žive dobro, normalno, da izbegnemo lošu situaciju u energetskom sektoru, opšta poskupljenja i sve ono što se dešava, spremni smo za to. Da, kritikovaćemo vlast, to radimo godinama, ali nije dovoljno, mora nešto da se ponudi i da se daju konkretni predlozi“, rekao je Borko Stefanović iz SSP-a.

Iako SSP najavljuje da će podržati dobre zakone, ko god ih predlaže, iz koalicije Moramo ocenjuju da to nije dobar princip delovanja.

„Mi ćemo podržati one zakone za koje smatramo da su dobri, što se tiče uvođenja sankcija, mislim da treba uskladiti politiku sa Evropskom unijom. Bićemo najoštrija opozicija SNS-u i učinićemo sve da oni odu sa vlasti. Ukoliko SNS ostane bez većine, dakle u situaciji da nešto treba da se izglasa opozoicionim glasovima, ja mislim da je bolje da se glasa protiv i da je bolje da se glasa za smenu SNS-a, nego da se pruža manjinska podrška“, rekao je Radomir Lazovuć iz koalicije Moramo.

I dok se deo opozicije raduje što se sa ulice vraća u skupštinske klupe, Novi DSS ne isključuje i izlazak na ulice.

„Mi ćemo biti vrlo oštri kritičari onoga sa čim se ne slažemo. Ako je nešto sa čime se posebno ne slažemo, bićemo jako oštri, nešto možda i zasluži izlazak na ulicu, to su ove krupne teme EU, Kosovo i Metohija i tako dalje. A sve ono što budemo smatrali da je u interesu ove zemlje ćemo podržati“, rekao je predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović.

Bili su žustri u svakoj raspravi, građane su kroz Skupštinu upoznavali sa vezama vrha države i organizovanog kriminala, u salu unosili kamen štrajkovali glađu. Dveri poručuju da će sada biti za mirniju parlamentarnu debatu.

Konstituisanje parlamenta najavljeno je za ponedeljak. Malo je verovatno da će istog dana biti izabran i predsednik Skupštine, a delovanje opozicije može da se iskoristi u pravcu boljitka za sve građane, ocenjuje pomoćnica glavnog urednika lista Nova Jelena Bulajić.

„Treba biti iskren, to je jedan vrlo širok dijapazon opozicije, od Zavetnika do Ne davimo Beograd, oni ne mogu da se slože o svim stvarima, ali postoji veliki korpus tema u kojima mogu zajedno da deluju, bar da se principijelno podržavaju. To su sve teme koje se tiču urušavanja institucija, regulatornih tela, pravosuđa, medija, ekološke teme koje su izvele veliki broj ljudi na ulice. Sigurno je da Milica Zavetnica i Ne davimo Beograd ne mogu da se slože oko odnosa prema Rusiji ili prema EU, ali o tome da mi treba da imamo ozbiljan sud, tužilaštvo koji će raditi po principama struke, a ne kako zapovedaju tabloidi, verujem da bi oko toga trebalo da se slože“, smatra Jelena Bulajić.

Za predlaganje novih zakona opozicija će po svemu sudeći čekati redovno jesenje zasedanje u oktobru, a tada će biti puno posla u parlamentu, pre svega po pitanju novog budžeta za narednu godinu.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE