Obrenovac, 02.07.2022

HARI POTER


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2022.
Ministarstvo: Ako stigne poziv za glasanje nepoznatim osobama, obratite se MUP

Foto:Bira─Źki spisak


Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave (MDULS) danas je, povodom navoda Posmatra─Źke misije CRTA da gra─Ĺanima na adrese sti┼żu pozivi za glasanje i za nepoznate osobe, pozivalo sve gra─Ĺane da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Gra─Ĺani, vlasnici nepokretnosti mogu od Ministarstva unutrašnjih poslova zatra┼żiti proveru, odnosno, podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta mo┼że onaviti pre svega uz njihovu saglasnost, a tako─Ĺe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, MDULS isti─Źe da je „Zakonom o jedinstvenom bira─Źkom spisku propisano, izme─Ĺu ostalog, da se u Jedinstveni bira─Źki spisak upisuju osobe koja imaju bira─Źko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta. Evidenciju o prebivalištu gra─Ĺana, u skladu sa zakonom, vodi nadle┼żni organ, odnosno, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni bira─Źki spisak, kao evidencija o bira─Źima, na osnovu iste a┼żurira“.

U pogledu predloga da se na internet prezentaciji MDULS omogu─çi uvid u podatke o bira─Źima po mestu prebivališta, Ministarstvo isti─Źemo da je "na osnovu preporuka ODIHR" obavilo "neophodne izmene i omogu─çilo pristup podacima iz bira─Źkog spiska u meri koja je dozvoljena i celishodna u skladu sa propisima".

Ministarstvo je pozvalo sve gra─Ĺane da provere svoje podatke u Jedinstvenom bira─Źkom spisku na zvani─Źnoj internet stranici Ministarstva https://upit.birackispisak.gov.rs/ ili da se obrate jedinicama lokalne samouprave, ukoliko je potrebno dopuniti ili izmeniti neke od njihovih li─Źnih podataka.

Rok za proveru, izmene i dopune podataka u jedinstvenom bira─Źkom spisku uo─Źi izbora 3. aprila je do 30. marta, navodi MDULS.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE