Obrenovac, 02.07.2022

OBRATI PA┼ŻNJU


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2022.
┼áta sme, a ┼íta ne sme da se pi┼íe na glasa─Źkom listi─çu

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC


Na glasa─Źkom listi─çu mo┼żete da crtate, ispisujete parole, komentare…, ali pod uslovom da ste prethodno ispravno zaokru┼żili ili podvukli naziv izborne liste, kandidata ili njegovog predlaga─Źa. Ukoliko ste ucenjeni da glasate za odre─Ĺenu stranku i primorani da o tome dostavite dokaz u vidu fotografije, postoji na─Źin da uprkos tome date glas onom kome ┼żelite, a da ne budete otkriveni.

Gra─Ĺani Srbije verovatno daleko ─Źeš─çe nego ve─çina Evropljana izlaze na izbore, budu─çi da se izbori odr┼żavaju i posle svega godinu dana u odnosu na prethodne.

Ipak, mnogi bira─Źi i dalje imaju dilemu kako se pravilno zaokru┼żuju kandidati, odnosno izborne liste na glasa─Źkom listi─çu, kao i kako izgleda va┼że─çi, a kako neva┼że─çi listi─ç.

Pravilnik o radu bira─Źkih odbora prilikom glasanja dozvoljava prakti─Źno sve, ako je jasno za koga se bira─Ź opredelio. Tako mo┼że da crta, ispisuju parole, poruke…

Kao i do sada, gra─Ĺani koji iza─Ĺu na birališta glasaju zaokru┼żivanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata.

Me─Ĺutim, kako je objavila organizacija Crta, listi─ç ─çe biti va┼że─çi i u slede─çim slu─Źajevima:

- ako je bira─Ź zaokru┼żio ili podvukao ime i prezime samo jednog kandidata

- ako je bira─Ź zaokru┼żio ili podvukao naziv ili deo naziva samo jedne izborne liste

- ako je bira─Ź zaokru┼żio ili podvukao i redni broj ispred naziva izborne liste i naziv te izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi

- ako je bira─Ź zaokru┼żio ili podvukao ime jednog nosioca izborne liste

- ako je bira─Ź zaokru┼żio ili podvukao i ime jednog nosioca izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi

- ako je bira─Ź na listi─çu precrtao jedan ili više rednih brojeva odnosno jedan ili više naziva izbornih lista, a zaokru┼żio redni broj ispred ime i prezime kandidata ili liste.

Najbolje rešenje za glasa─Źe koji su prinu─Ĺeni da glasaju za odre─Ĺenu listu i dokaz dostave u vidu fotografije je da zaokru┼że njen naziv, a potom uslikaju tako ispisan glasa─Źki listi─ç. Nakon toga, potrebno je da precrtaju naziv te liste, ali i svih ostalih, osim one za koju zaista ┼żele da glasaju. Broj ispred nje treba da zaokru┼że.

Sa druge strane, neva┼że─çi glasa─Źki listi─ç je nepopunjeni glasa─Źki listi─ç, kao i listi─ç koji je popunjen tako da se ne mo┼że jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je bira─Ź glasao.

Tako─Ĺe, Crta navodi da ukoliko je bira─Ź zaokru┼żio više izbornih lista ili kandidata, odnosno ako je jednu listu zaokru┼żio, a drugu podvukao, ovaj listi─ç smatra se neva┼że─çim jer nije mogu─çe da se prepozna izborna volja bira─Źa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE