Obrenovac, 25.02.2024

POSLE POLITI─îKIH PRETE I EKONOMSKI PRITISCI NA SRBIJU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2022.
┼áta bi mogla da zna─Źe nova upozorenja zbog neuvo─Ĺenja sankcija Rusiji

Foto:Stock


Poruke iz evropskih institucija ukazuju na to da bi našu dr┼żavu mogle da zadese i ekonomske posledice zbog vo─Ĺenja neutralne politike. To mo┼że dovesti u pitanje dotok novca iz fondova EU, dolazak novih i ostanak postoje─çih stranih investitora, upozoravaju sagovornici Kurira

Prekid pristupnih pregovora Evropske unije sa Srbijom, ili njihovo pauziranje, kao bla┼ża verzija pretnje, postalo je najozbiljnija realnost koja se trenutno kuva u Evropskom parlamentu. Uslov svih uslova za Srbiju je uvo─Ĺenje sankcija Rusiji.

Upravo takva poruka je ovih dana stigla iz Evropskog parlamenta, koji ─çe, kako se navodi u nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, zatra┼żiti od Evropske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god ona ne uvede sankcije Rusiji.

Poruke iz razli─Źitih evropskih institucija su takve da Srbija, u suprotnom, rizikuje da izazove ne samo politi─Źke posledice, koje se ti─Źu njenog strateškog opredeljenja za ─Źlanstvo u Uniji, ve─ç i ekonomske, koje mogu dovesti u pitanje dotok finansijskih sredstava iz pristupnih fondova EU, dolazak novih stranih investicija i ostanak postoje─çih, upozoravaju sagovornici Kurira.

Neprijatne posledice

Ekonomista Mla─Ĺen Kova─Źevi─ç ka┼że da je izostanak stranih investicija, ali i povla─Źenje postoje─çih velika opasnost za Srbiju ukoliko se rat u Ukrajini nastavi i u narednom periodu.

- Mnogo zavisi od toga, a samim tim i od pooštravanja sankcija protiv Rusije, što je sve izvesno. Srbija bi se, u slu─Źaju da se ostvare pretnje o blokadi našeg evropskog puta, našla u vrlo nepovoljnoj poziciji i imala bi vrlo neprijatne posledice u ekonomskom smislu. Jedna je prekid priliva finansijskih sredstava, druga je smanjenje dotoka stranih investicija i ─Źak odlazak postoje─çih filijala stranih kompanija, a iz toga proizlazi i znatno smanjenje broja zaposlenih koji u njima rade. Evropa ─Źini ogroman deo kola─Źa kada govorimo o stranim ulaganjima u Srbiju. Sigurno da bi takvu situaciju iskoristile neke zemlje iz bli┼żeg ili daljeg susedstva, poput Rumunije, Bugarske, Poljske i nekih drugih - objašnjava naš sagovornik.

Pristup fondovima

Istra┼żiva─Ź Centra za društvena istra┼żivanja Nikola Periši─ç upozorava da bi prekid pregovora unazadio evrointegracije Srbije i da bismo mogli da izgubimo status kandidata i viznu liberalizaciju.

- Što zna─Źi da EU ne bi razmatrala otvaranje i zatvaranje novih poglavlja sa Srbijom. Klju─Źna posledica takve odluke mo┼że da bude dodatni rast evroskepticizma kod gra─Ĺana Srbije. Posledice bi bile i ekonomskog karaktera, jer bi Srbija izgubila pristup finansijskim fondovima kroz slobodnu trgovinu koje je dobila zahvaljuju─çi potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridru┼żivanju. Kroz te fondove Srbija je od EU dobila oko tri milijarde bespovratnih sredstava u prethodnih 14 godina. Uz to, ne treba zaboraviti da je EU najve─çi trgovinski partner, prema podacima Republi─Źkog zavoda za statistiku. Tokom prošle godine ta ekonomska razmena je bila nešto ve─ça od 30 milijardi evra. Druga ekonomska posledica bila bi povla─Źenje firmi, što bi dovelo do gubitka od oko nekoliko desetina hiljada radnih mesta - naglašava Periši─ç za naš list.

─îinjenice

Najve─çi investitor u Srbiji

- Kompanije iz EU zaslu┼żne su za skoro 70 odsto svih stranih direktnih investicija u Srbiju u poslednjoj deceniji

- Ukupan iznos investicija iz EU je više od 17,4 milijarde evra

- Podrška EU razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 78 miliona evra za period od 2001. do danas

- Više od 95.000 malih i srednjih preduze─ça u Srbiji finansirano je kroz programe EU

* Izvor: Misija EU u Srbiji

Balkanska ruta glavobolja za EU

Pritisak i zbog migrantske politike

Migrantska politika još jedan je poligon na kojem se spremaju pritisci na Srbiju. Austrija i Švajcarska, zajedno sa više zemalja EU, zahtevaju da Evropska komisija poja─Źa pritisak na zemlje zapadnog Balkana, posebno Srbiju, da se usaglase sa šengenskim viznim re┼żimom. Pismo s takvim zahtevom potpisuju, osim Austrije i Švajcarske, i ministri iz Slovenije, Hrvatske i Nema─Źke, a razgovara se i sa drugim zemljama.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner imao je sastanak sa švajcarskom koleginicom Karin Keler-Suter i oni su se saglasili da je uzrok rastu─çeg broja tra┼żilaca azila u obe zemlje vizni re┼żim u pojedinim zemljama zapadnog Balkana, pre svega u Srbiji. Oni su kritikovali praksu po kojoj dr┼żavljani Indije, Pakistana, Tunisa, Burundija i drugih zemalja mogu bez viza doputovati avionom u Srbiju i potom, uz usluge krijum─Źara, nastaviti put u EU.

- Neophodno je da Evropska komisija izvrši pritisak na Srbiju - naglasio je Karner i dodao da se vode i bilateralni razgovori sa Srbijom, ali da je odlu─Źuju─çe zajedni─Źko delovanje EU.

Upravo problem migracija bi─çe centralna tema razgovora austrijskog kancelara Karla Nehamera i predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça, koji ─çe slede─çe nedelje biti gosti ma─Ĺarskog premijera Viktora Orbana u Budimpešti.

Rezolucija u nekoliko koraka

Neobavezuju─çe, ali ozbiljno upozorenje

O Nacrtu izveštaja o strategiji proširenja evroparlamentarci ─çe raspravljati na Spoljnopoliti─Źkom odboru EP, koji je zakazan za 13. oktobar, a kona─Źna verzija nacrta ─çe dobiti formu rezolucije EP na glasanju, koje se o─Źekuje u toku novembra. Iako rezolucije EP nisu pravno obavezuju─çe za zemlje ─Źlanice niti ostale evropske institucije, stru─Źnjaci napominju da kao politi─Źka poruka nisu ni bezazlene.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješi─ç je za Kurir televiziju upozorila da je to je neka vrsta "politi─Źke artiljerijske pripreme u kojoj se lakše povla─Źe radikalni potezi".

- Ono što je prili─Źno opasno za neki prekid pregovora jeste to što se odluke donose kvalifikovanom ve─çinom. Ako Evropski parlament preti, on ─çe to i uraditi. A to funkcionište tako što tre─çina ─Źlanica, odnosno devet od 27, ili Evropska komisija, daje predlog Savetu, koji se izjašnjava o prekidu pristupnih pregovora i to kvalifikovanom ve─çinom. Neke odluke se donose jednoglasno, uz pravo veta. Druga strana medalje je što se te odluke odnose kod otvaranja ili zatvaranja klastera i kod otvaranja i zatvaranja pregovora. U tom ─Źitavom procesu, koji je nama bitan, odluke moraju biti jednoglasne - objasnila je ona.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE