Obrenovac, 20.08.2022

KO NE GOVORI ISTINU?


Izvor: nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2021.
Dačić i Obradović u klinču oko dijaloga

Foto:Arhiva/Nova.rs


Dijalog oko izbornih uslova, o čemu se tu priča i kakvi se zaključci izvode, postaje prava enigma. Čak i za one koji u njemu učestvuju, ponajviše za one koji ove pregovore vode. Tako je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao da se u onom delu dijaloga koji se vodi u Skupštini Srbije, a bez učešća stranaca, daleko odmaklo i da se polako ulazi u fazu kada se može očekivati postizanje određenih dogovora. Sa druge strane, jedan od predstavnika opozicije u ovom delu dijaloga, lider Dveri Boško Obradović kaže da nisu usaglasili ništa.

Pregovori oko izbornih uslova bez stranaca vodi se u Skupštini Srbije. Glavni posrednik je Ivica Dačić, a dva puta je sastancima prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tako će biti i na sledećem sastanku koji je Dačić najavio za 2. avgust.

On je istakao da postoji visok stepen konstruktivnosti i da treći dolazak predsednika Vučića pokazuje koliko se pažnje pridaje dijalogu i koliko je vlast u dobroj veri pristupila tome. Sve u skladu sa potrebama političke stabilnosti i da se ostvari jedinstvo, kada je reč o učešću na predstojećim izborima, navodi Dačić.

„Mi smo kao radna grupa prešli sve te tačke i utvrdili šta su stavovi pojedinih političkih stranaka. Daleko smo odmakli u radu sa strankama opozicije, a tu su, ako pojednostavimo, svi sem Ðilasove, Jeremićeve i Tadićeve grupacije”, rekao je predsednik parlamenta.

Učesnik ovog koloseka dijaloga predsednik Dveri Boško Obradović, međutim, kaže da se nisu dogovorili ništa.

Na pitanje šta je tačno usaglašeno na razgovorima u Skupštini Srbije, Obradović kaže:

“U međustranačkom dijalogu u Narodnoj skupštini nije ništa usaglašeno, sem da dogovor između vlasti i opozicije mora biti postignut i primenjen najmanje šest meseci pre izbora. Ono što je pomak jeste dolazak predstavnika javnih medijskih servisa, televizija sa nacionalnom frekvencijom i najstarijih dnevnih listova na razgovor o ravnomernom tretmanu svih učesnika na budućim izborima, i to ne samo u mesec dana izborne kampanje već u sveukupnom predizbornom periodu.

Očekujemo da uskoro dobijemo njihove konkretne predloge u pisanoj formi kako će unaprediti svoje izveštavanje u vezi sa aktivnostima opozicije. Sve ostale teme od kojih zavise izborni uslovi su otvorene i o svemu se razgovaralo, od slobode medija u celini, preko izbornih procedura do finansiranja izbornih kampanja, ali odgovore vlasti na naše opozicione zahteve još uvek nismo dobili”, rekao je Obradović za Nova.s.

Kaže i da je bilo mnogo reči i obećanja, ali da za sad od toga nije realizovano ništa.

“Bilo je reči da će biti formirana posebna komisija Vlade Srbije za sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska, u kojoj će se naći i predstavnici opozicije, kao i da će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu naložiti svim jedinicima lokalne samouprave u Srbiji da se kancelarije mesnih zajednica i drugi javni prostori moraju besplatno i slobodno ustupiti na upotrebu svim političkim strankama prema njihovim potrebama, ali to još nije realizovano“, kaže Obradović i dodaje:

„Pošto se aktuelnoj vlasti ništa ne može verovati neophodno je da prvo vidimo šta su zaista njihovi odgovori na naše zahteve i koji je to kontrolni mehanizam kojim se sve što se dogovorimo garantuje. Razume se da nećemo pristati na bilo kakvo dalje zamajavanje i gubljenje vremena u ovim dijalozima, kao i na nekakve kozmetičke izmene kao što je to bio slučaj prošle godine. Rok za dogovor između vlasti i opozicije ističe krajem septembra jer je tada tačno šest meseci do izbora koji moraju biti krajem marta ili početkom aprila sledeće godine”, zaključuje Obradović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE