Obrenovac, 02.07.2022

UPUTSTVO ZA REFERENDUM


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2021.
Kako i kada će se glasati

Foto:Shutterstock


Skupština Srbija donela je odluku o raspisivanju referenduma, na kojem će se građani izjašnjavati o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Sad je već izvesno da će referendum biti održan, u nedelju 16. januara sledeće godine.

U predlogu koji je objavljen na sajtu parlamenta navodi se da će referendum biti održan 16. januara, a građani će toga dana na birališta moći da izađu u periodu od sedam do 20 časova.

Oni će na licu mesta dobiti listić sa referendumskim pitanjem: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije”, a na njega će odgovarati zaokruživanjem reči “DA” ili reči “NE”.

Ceo proces pratiće Republička izborna komisija.

U ovom trenutku nije poznato koliko je građana upisano u birački spisak, jer on još nije zaključen. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pravo glasa imalo je 6.584.376 birača.

Ovo će biti i prvi referendum na kojem neće važiti uslov da je uspešan ukoliko na njega izađe više od 50 odsto upisanih birača, To znači da će ustavne promene biti usvojene ukoliko je za njih na referendumu glasala većina izašlih birača.

To je inače predviđeno novim Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je nedavno usvojen i koji je naišao na brojne kritike javnosti.

Na predstojećem referendumu građani će se izjašnjavati isključivo o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je Nova.rs ranije pisala, neke od najbitnijih promena biće ukidanje zamenika javnih tužioca, te će tako postojati samo javni tužioci, dok će njihovi šefovi rukovoditi tužilaštvima, ali i imati znatno manja ovlašćenja.

Ubuduće bi javno tužilaštvo trebalo da bude kolektivni organ u kome su svi posednici javnotužilačke funkcije. To znači da će ubuduće u tužilaštvu biti svi javni tužioci, a ne kao do sada zamenici javnih tužilaca, to jest svojih rukovodilaca.

Opširnije o ustavnim promenama pročitajte na ovom linku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE