Obrenovac, 20.08.2022

IZVEŠTAJ O DEMOKRATIJI


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 02.09.2021.
Srbija u pet zemalja koje najbr┼że klize u autokratiju

Foto:Printscreen/V-Dem Institute


Srbija je me─Ĺu pet zemalja u svetu koje najbr┼że klize u autokratiju, posle Brazila, Turske, Ma─Ĺarske i Poljske, koja je na prvom mestu liste švedskog instituta V Dem u izveštaju o demokratiji iz 2021. godine.

U izveštaju instituta iz Geteborga, koji se bavi analizom varijacija demokratije, ukazuje se da su zemlje koje klize ka autokratiji brojnije od naprednih zemalja, kao i da u poslednjih deset godina nijedna zemlja u Severnoj Americi i Zapadnoj i Isto─Źnoj Evropi nije napredovala u demokratiji, „dok su Ma─Ĺarska, Poljska, Srbija, Slovenija i SAD bele┼żile konstantan pad“.

„Dr┼żave u Isto─Źnoj Evropi, kao što su Ma─Ĺarska, Poljska i Srbija nastavile su pad posle stalnih napada na pravosu─Ĺe i ograni─Źenja medija i civilnog društva“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je u Srbiji zabele┼żen pad izbornog integriteta, uporedo sa pogoršanjem akademskih sloboda, gra─Ĺanskog društva i slobode medija, što je sve doprinelo njenom klizenju u autoritarizam od 2013. godine.

„Od tada se pogoršava kvalitet izbora, da bi se dodatno pogoršao u 2020, kada su mnoge opozicione partije bojkotovale parlamentarne izbore, odr┼żane u sred pandemije“, navodi se u izveštaju.

U prvih 10 nalaze se i Benin, Indija, Mauricijus, Bolivija i Tajland.

„Zemlje koje su u prvih deset su iste koje su ozna─Źene i u prošlogodišnjem izveštaju o demokratiji. Dok je autokratizacija Ma─Ĺarske i dalje upadljiva, Poljska je preuzela prvo mesto sa dramati─Źna 34 procentna poena pada u Indeksu liberalne demokratije (LDI), što se u najve─çoj meri desilo posle 2015. Turska je i dalje u vrhu po padu demokratije, a tik iza nje su Brazil i Srbija“, navodi se u izveštaju.

Srbija je u 2020. u odnosu na 2010. zabele┼żila pad od 27 procentnih poena. Kako se dodaje u izveštaju, 2010. je Srbija bila klasifikovana kao izborna demokratija, u a 2020. kao izborna autokratija.

Kada se radi o stepenu demokratskih sloboda, Srbija se od 179 zemalja nalazi na 119. mestu, u rangu Haitija, Pakistana, Jordana i Hongkonga. U regionu Srbija je najgora. Slovenija je na 40. mestu, Hrvatska na 44, Kosovo na 78, Albanija na 85, Crna Gora na 94, a BiH na 96. mestu.

V Dem opisuje na koji na─Źin dolazi do degradacije demokratije, navode─çi da se prvi na udaru na─Ĺu mediji, akademske slobode i civilno društvo. Uporedo s tim, vlada ─Źesto podsti─Źe polarizaciju u društvu zvani─Źnim kampanjama dezinformisanja, pritiskom na društvene medije i etiketiranjem politi─Źkih neistomišljenika. Tek posle ovih parametara, dolaze zvani─Źne institucije poput kvaliteta izbornog procesa.

„Osam od 10 najve─çih autokratija u poslednjih deset godina sledili su ovaj šablon: Brazil, Bolivija, Ma─Ĺarska, Indija, Poljska, Turska, kao i Benin i Srbija, mada su poslednje dve pokazale više varijacija“, ukazuje se u izveštaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE