Obrenovac, 19.08.2022

KRITIKA JE SAMO ZA PISMO


Izvor: nova.rs/Pistaljka.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2021.
Podaci iz projekta EU o javnim nabavkama u Srbiji proglašeni tajnom

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND


Ugovori i podaci o pla─çenim uslugama iz projekta Evropske unije ─Źiji je rezultat bio novi portal javnih nabavki proglašeni su poslovnom i slu┼żbenom tajnom, saznaje Pištaljka. Ministarstvo finansija odbija da dostavi ove informacije, tvrde─çi da bi njihovo objavljivanje ugrozilo odnose sa EU i naštetilo ekonomskim interesima naše zemlje.

Jedina dva konsultanta na projektu „Podrška daljem unapre─Ĺenju sistema javnih nabavki” vrednom 3,2 miliona evra do ─Źijih je imena Pištaljka uspela da do─Ĺe su hrvatska konsultantkinja i bivša pomo─çnica ministra ekonomije u Hrvatskoj Teja Kolar i in┼żenjer Dean Firkelj iz Zagreba, koji je radio i na tamošnjem portalu.

Teja Kolar je suvlasnica firme „Tematikom projekt“, a posao rukovo─Ĺenja timom za unapre─Ĺenje javnih nabaki dobila je bez konkursa. Naime, ona je anga┼żovana na predlog Nema─Źke organizacija za me─Ĺunarodnu saradnju (GIZ) kao klju─Źni ekspert. Sa pobedom na me─Ĺunarodnom tenderu konzorcijuma koji je predvodio GIZ, a ─Źinila su ga i dva ogranka revizorske ku─çe KPMG – iz Srbije i iz Italije – i Teja Kolar je dobila posao, piše Pištaljka.rs.

Ona je, dok je bila na dr┼żavnoj funkciji u Hrvatskoj, bila i vo─Ĺa pregovara─Źkog tima u procesu pristupanja Evropskoj uniji za poglavlje javne nabavke.

Iako su Teja Kolar i predstavnici EU do 2013. godine sedeli na suprotnim stranama pregovara─Źkog stola, sada EU finansira njen privatni biznis. Kolar je za Pištaljku rekla da je njen anga┼żman u skladu sa svim pravilima i da za njega ne postoje prepreke u vidu sukoba interesa, te da ovo nije jedini projekat EU na kojem je bila anga┼żovana. To što je u─Źestvovala u pregovorima o pristupanju, tvrdi, ne samo što je ne ograni─Źava u privatnom poslu ve─ç je naprotiv favorizuje.

„Najve─çi deo obaveznih uvjeta za TL-a (vo─Ĺu projekta) bilo je iskustvo ste─Źeno u dr┼żavi ─Źlanici EU ili dr┼żavi kandidatkinji ili potencijalnoj kandidatkinji za EU vezano za javne nabave, kao e-nabave”, napisala je Kolar i objasnila da su pravila zabranjivala da na projektu bude anga┼żovan neko ko je radi u našoj dr┼żavnoj upravi.

Kolar je rekla da nije bila na suprotnoj strani tokom pregovora sa EU, jer u poglavlju javnih nabavki pregovaranja zapravo nije ni bilo.

„Dakle, sam pojam „pregovori“ je u stvari zavaravaju─çi s obzirom na to da se o uvjetima ne pregovara, ve─ç ih je dr┼żava du┼żna u potpunosti ispuniti. „Pregovaranje“ postoji samo vezano za potencijalnu odgodu potpunog ispunjavanja uvjeta u nekim poglavljima, a što je naj─Źeš─çe vezano za financijski zahtjevna poglavlja (npr. Hrvatska je uspjela ispregovarati neke odgode u poglavlju 27. Zaštita okoliša vezano za izgradnju kanalizacijskih sustava i sl.) U poglavlju 5. Javne nabave nisu dopušteni nikakvi prijelazni periodi, odnosno odgode primjene nakon ulaska u ─Źlanstvo u EU, tako da u ovom poglavlju nema nikakvog pregovaranja”, napisala je u odgovoru.

Njene re─Źi potvr─Ĺuje i zvani─Źni sajt Evropske komisije koji definiše pregovore o pristupanju kao proces usvajanja obaveznih normi, a ne pregovaranje o njima.

Kolar je odbila da ka┼że koliko je pla─çena na projektu. „Podaci o vrijednosti projekta su javni, dok podaci o pla─çanjima izme─Ĺu GIZ konzorcija i mene kao anga┼żiranog stru─Źnjaka spadaju u aspekt povjerljivih ugovornih odredbi izme─Ĺu dviju privatnih poslovnih subjekata”, tvrdi ona.

Iznos zarade na projektu odbio je da dostavi i jedan od eksperata koji je razvijao novi portal javnih nabavki, hrvatski konsultant Dean Firkelj. Za Pištaljku je naveo da je izabran na javnom konkursu i da ga je anga┼żovao konzorcijum predvo─Ĺen GIZ-om.

„Provjerio sam sadr┼żinu ugovora i piše da ne smijem otkriti tu informaciju budu─çi da mi piše da su podaci sadr┼żani u njemu povjerljivi”, rekao je Firkelj.

Firkelj je kao in┼żenjer elektrotehnike karijeru zapo─Źeo u zagreba─Źkoj kompaniji „Infodom“ koja se bavi razvojem softverskih rešenja za upravljanje. Veliki broj ministarstava u Hrvatskoj, brojni dr┼żavni organi, nekoliko gradova i javna i privatna preduze─ça koriste softvere ove kompanije. Pre devet godina Firkelj je osnovao firmu „Sad IT“ u kojoj je suvlasnik. U biografiji navodi i da je vodio projekat izrade hrvatske verzije portala javnih nabavki.

Da su podaci o pla─çanjima u okviru projekta od javnog interesa koji je finansiran od EU poverljivi potvr─Ĺuje i pomo─çnik ministra finansija Marko Jovanovi─ç koji je u pisanom odgovoru Pištaljci naveo je da bi otkrivanje informacija o tome gde je završio novac namenjen unapre─Ĺenju sistema javnih nabavki u Srbiji, odnosno koji su eksperti i konsultantske firme bile anga┼żovane na projektu „Podrška daljem unapre─Ĺenju sistema javnih nabavki” ugrozilo odnose sa Evropskom unijom i naštetilo ekonomskim interesima Srbije.

„Naime, prema zaklju─Źenim okvirnim sporazumima ─Źiji je u─Źesnik Republika Srbija, informacije iz ovakvih pravnih poslova, kao što su ovi za koje se zahtevaju informacije, predstavljaju najosetljivija pitanja koja se vezuju za ekonomske interese Republike Srbije”, piše u odgovoru Jovanovi─ça.

Bespovratna pomo─ç Srbiji iz Evropske unije dodeljuje se kroz projekte od javnog interesa. Na ove projekte se primenjuju pravila iz me─Ĺunarodnih okvirnih sporazuma IPA i IPA II. Ovi sporazumi u našoj zemlji imaju snagu zakona, pa se tako na primer naš Zakon o javnim nabavkama, koji se u skladu sa politikom pridru┼żivanja Uniji i piše na zahtev EU, ne primenjuje kada je re─Ź o trošenju novca iz pretpristupnih fondova EU.

Sa druge strane, iako se okvirnim sporazumom IPA II nala┼że transparentnost, dokument dozvoljava da se podaci o trošenju sredstava ne objavljuju. „Objavljivanje ugovora ne mora se vršiti ako objavljivanje mo┼że ugroziti poslovne interese izvo─Ĺa─Źa ili korisnika bespovratnih sredstava”, navodi se u sporazumu. Tako─Ĺe imena fizi─Źkih lica, primalaca EU pomo─çi se ili posle dve godine brišu i zamenjuju terminom fizi─Źko lice ili se ne objavljuju uopšte (ako postoji rizik da se objavljivanjem krše osnovna prava ili poslovni interesi fizi─Źkog lica), a brišu se ─Źak i li─Źni podaci koji se odnose na firme ─Źiji naziv ukazuje na jedno ili više fizi─Źkih lica.

Pištaljka je ranije pisala o nedostacima novog portala javnih nabavki koji je nastao u okviru projekta „Podrška daljem unapre─Ĺenju javnih nabavki” i dokazala da se na na njemu objavljuju neta─Źni podaci. Po tvrdnji Kancelarije za javne nabavke, sam portal je pla─çen oko 1,5 miliona evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE